Problémák

1 órája

Expo Center: a hang terjedése a gond

Továbbra is forrnak az indulatok a kertváros bulik miatt. Egy biztos: az Expo ügye nem mostanában kerül majd nyugvópontra.

Bama.hu

Fotó: Máté Péter

Az Expo Center ügyéhez már mindenki hozzászólt, olyanok is, aik szemlátomást nem ismerik elég jól a témát. A következőt tudnám nekik üzenni: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, ahogy tartja egy régi közmondás.. Azokról az emberekről mondanak véleményt, akiknek a több éves gondjairól, a körülményeikről semmit sem tudnak. Fogadatlan prókátorként fogalmaznak meg véleményeket úgy, hogy a felvetett problémáról semmilyen közelebbi információjuk nincs.

 

Expo hanghullám Neoton
Az Expo Centerben volt Neoton koncert is, és nem volt zavaró a hangerő 
Fotó: Dodó Ferenc / Forrás: Forrás: MW

Nem az Expo rendezvények léte, vagy nemléte miatt megy a vita

Szerintem ezeknek az embereknek valószínűleg csak a fizika óra maradt ki a tudástárukból, és ezért semmit nem tudnak a hangok terjedéséről, az interferencia jelenségről. Amennyiben lenne ilyen ismeretük, akkor tudnák, hogy a hanghullámokok nem csak egyenes vonalban terjednek, hanem vissza is verődnek. A hanghullámok erősíthetik, vagy kiolthatják egymást. Egy adott hang, különböző helyekről máshogy hallható. Ebből adódóan lehet a hangok erősségét különböző helyeken máshogy hallani. Sajnos, ilyen nagyszámú tudós társadalmat nem tudok, illetve tudunk a lakásunkon fogadni, de kíváncsi lennék a véleményükre, miután megtapasztalták azt a jelenséget, hogy a sátortól egy-három kilométer távolságban remegnek körülöttük a falak, ablakok. Az ágyuk pedig mozog alattuk a hanglökések ütemére. Ha mindezt estétől reggelig átélnék, majd akkor kell okosakat nyilatkozni.

Senki sem, és én magam sem azért írtunk levelet és járjuk az illetékeseket évek óta, mert nincs jobb dolgunk, hanem azért mert a fizika egyes törvényeinek hatása nálunk csapódik le.

Nem az Expo rendezvények léte, vagy nem léte miatt megy a vita évek óta, hanem annak hangereje miatt. Miután több rendezvényt végig éltünk úgy, hogy hallottuk, de nem volt zavaró, ezért jogos az a feltételezés, hogy csak emberi tényező, a kellő odafigyelés, és szakértelem hiánya okozza ezt az áldatlan állapotot évek óta.

Jó példa erre a korábbi olvasói levélben említett Azahriah koncert, ami az udvaron volt, mégsem zavart bennünket. De volt már Neoton és egyéb koncert is, ami szintén nem okozott problémát a hanghatásával.

Tehát, tanácsokat osztó barátaim, először a tények, utána a vélemények.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!