Szabályozás

2024.08.09. 19:30

Nem a patikák készletezésével van baj - oszlatja el a kétségeket a szakember

A gyógyszertárak működésével kapcsolatban írt az egyik pécsi lakos elmarasztaló véleményt a Postabontásban a minap.

Wald Kata

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Látszólag igaza van. Persze, a valóság nem ilyen egyszerű. Gyógyszertárak nyitása, üzemeltetése lakosságszámfüggő, de mivel a régi szabályozás szerinti körzetek megszűntek, ezért lehetséges, hogy a gyógyszert kereső lakos a belvárosban több patikát is talál egymáshoz közel, még a külső városrészekben kevesebb a gyógyszertár. 

A gyógyszerellátás Magyarországon, de akár az egész Európai Unióban nézve is, a Covid járvány óta nagyon sok nehézséggel küzd. Hazánkban gondot okoz, hogy a jelenlegi szociálpolitika nem teszi lehetővé a nagyobb mértékű gyógyszeráremelést, viszont a gyártók évek óta nem tudják realizálni a megemelkedett előállítási költségeket. Őket is sújtja az emelkedett energiaár, a növekvő bérköltség és a forint egyéb valutákhoz viszonyított értéke. Külföldi gyártók is küzdenek ezekkel a problémákkal, de az sajnos igaz, hogy sok esetben a gyógyszert olcsóbban adni akaró, tehát olcsóbban venni is akaró országok a gyógyszerelosztásoknál hátrányos helyzetbe kerülnek. Legtöbb esetben ez lehet a hiánycikkek oka! 

Amit az olvasó felvet, hogy kicsik lennének a patikák, a napi 3-4-5 szállítás akár 4-5 nagykereskedőtől is, sokkal jobb ellátást is biztosíthatna, ha a nagykereskedők rendelkeznének az adott gyógyszerekkel. Jelenleg ez nem így van. A gyógyszertárak rendelik a gyógyszereket, szeretnék tartani őket, hiszen abból élnek, amit el tudnak adni. Tehát jelenleg kijelenthető, hogy nem a patikák készletezésével van a baj.

Dr. Kőhegyi Imre, a Baranya Vármegyei Gyógyszerészi Kamara elnöke 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!