Diplomácia

11 órája

Kedden rendezik az első EU–Albánia kormányközi konferenciát (videó)

Nagy sikere a magyar európai uniós elnökségnek, hogy jövő kedden megkezdődhetnek tartalmilag is a csatlakozási tárgyalások Albániával – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy Albánia a többi nyugat-balkáni országgal együtt már hosszú ideje, mintegy tizenöt éve vár az EU-tagságra.

Aláhúzta, hogy az integrációs folyamatban vannak fontos mérföldkövek, s talán a legfontosabb, amikor egy országgal megindulnak a valós tartalmi csatlakozási tárgyalások, amelyek során harmincöt témát vesznek végig.

Albániával az első tárgyalási fejezetcsoport megnyitására kedden kerül sor, amikor is az első Európai Unió-Albánia kormányközi konferencia megrendezésére kerül sor

– jelentette be. Majd nagy sikernek nevezte, hogy ez a soros magyar EU-elnökség történik meg.

„Az alapelvek nevű fejezetcsoportot nyitjuk meg, amely öt fejezetből áll, köztük az igazságszolgáltatás, a biztonság, a közbeszerzések, a statisztikai módszertanok és a pénzügyi ellenőrzés kérdése” – emelte ki.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nem csak az idei EU-elnöksége során, hanem utána is segítséget fog nyújtani Albániának abban, hogy a nagyon bonyolult tárgyalási folyamatot végig tudják vinni.

„A mai napon Albánia közigazgatásáért felelős miniszterével abban állapodtunk meg, hogy a külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Diplomáciai Akadémián ötven, az albániai közigazgatásban dolgozó és a csatlakozási tárgyalásokban szerepet vállaló munkatárs kiképzése fog megtörténni” – közölte.

„Hasonlóan, mint Moldova esetében tehát, itt is képzéssel is támogatást nyújtunk az ország csatlakozási tárgyalásainak sikerre viteléhez” – tette hozzá.

A miniszter úgy vélekedett, hogy Albánia több fejezetcsoport megnyitására is alkalmas és felkészült, és hangsúlyozta, hogy a magyar kormány azon lesz, hogy az elnökségi félévből hátralévő hónapokban további témák megnyitása is közelebb kerüljön.

„Az uniós elnökségünk talán legfontosabb célkitűzésének azt tettük, hogy a nyugat-balkáni országok csatlakozási tárgyalásait gyorsítsuk fel. Itt most ennek egy igencsak kézzelfogható jele van” – tudatta.

Korábban írtuk:

A jövő héten, kedden rendezik az első EU–Albánia kormányközi konferenciát Luxemburgban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán pénteken, írja az MTI.

Ismertetése szerint a konferencián – amelyen Edi Rama albán miniszterelnök és Szijjártó Péter fog elnökölni – megnyitják az első albán csatlakozási fejezetcsoportot, amellyel megindulnak a valós albán uniós csatlakozási tárgyalások.

A tárcavezető bejegyzésében ezt a magyar elnökség időszaka alatt elért történelmi sikernek nevezte.

A magyar elnökség legfontosabb célkitűzésének az EU bővítésének felgyorsítását tettük meg; Magyarország ezt is megcsinálta

– hangsúlyozta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában