Közel–keleti konfliktus

5 órája

Heves összecsapások folynak Dél-Libanonban – frissül

Az izraeli–palesztin háború 359. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Katonák járőröznek, miután a Népi Front Palesztina Felszabadításáért csoport három vezetőjét megölték a libanoni Bejrút Kola térségében 2024. szeptember 30-án végrehajtott izraeli légicsapásban

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Murat Sengul

Cikkünk frissül!

Európa iszlamizálódására figyelmeztettek hackerek

Az Egyesült Királyságban hackerek 19 nagy vasútállomást céloztak meg. A nyilvános wi-fi hálózatot támadták, hogy a felhasználóknak olyan üzenetet jelenítsenek meg, amely terrortámadásokra és „Európa iszlamizálódására” figyelmeztet.

A Network Rail megerősítette, hogy a kibertámadás olyan állomásokat érintett, mint a londoni Euston, a manchesteri Piccadilly, a liverpooli Lime Street, a birminghami New Street, az edinburgh-i Waverley és a glasgow-i Central, hívta fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Aki megpróbált kapcsolódni a wi-fi-re, egy olyan üzenettel találkozott, amely így kezdődött: „Szeretünk téged, Európa”, majd azzal folytatódott:

Európa iszlamizálódása már folyamatban van, és napról napra rosszabb lesz.

A hackerek ezután egy leírást adtak arról, mi történt a Manchester Arénában történt robbantás során.

A terrortámadás, amely egy Ariana Grande-koncert alatt történt 2017. májusában, 22 embert ölt meg, és több mint ezret sebesített meg, köztük sok gyermeket.

A támadásért felelős dzsihadistát, Salman Abedit a brit királyi haditengerészet menekültként mentette ki Líbiából – emlékeztet a Modernity hírportál.

A hackerek üzenete a támadás néhány áldozatának fényképét is tartalmazta.

A Telent, a Network Rail számára wi-fit biztosító harmadik fél szóvivője megerősítette, hogy „biztonsági incidenst” vizsgálnak. „Úgy értesültünk, hogy a Brit Közlekedési Rendőrség jelenleg is vizsgálja ezt az incidenst, így ebben a szakaszban nem lenne helyénvaló további kommentárokat fűzni hozzá” – áll a vállalat közleményében.

Heves összecsapásokról számolt be az izraeli hadsereg Dél-Libanonban

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve „korlátozott hadműveletet” indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket – közölte az izraeli hadsereg (IDF).

A 98-as hadosztály már hetek óta készült a behatolásra. Előtte a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni harcokban vett részt – tették hozzá.

A légierő újabb támadásokat hajtott végre a Hezbollah fegyvergyártó üzemei és más létesítményei ellen Bejrút déli Dahíja negyedében, a szervezet fellegvárában. Libanoni jelentések szerint az IDF megtámadott egy épületet a tengerparti Szidón város közelében lévő palesztin menekülttáborban is, mert tudni vélte, hogy ott tartózkodik Munír al-Makdah, a Fatah palesztin párt katonai szárnyának libanoni vezetője.

Izrael állítása szerint már a múlt hónapban megölte Munír al-Makdah Halíl nevű testvérét, aki az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin fegyveres szervezet tagja volt, részt vett Izrael elleni támadások megszervezésében, valamint fegyvereket és pénzt juttatott ciszjordániai terroristákhoz.

Kedd reggel is légiriadó volt Észak-Izraelben, a határ menti falvakban és Galilea számos településén, ahol a polgári védelem utasításai szerint Haifa kivételével továbbra is gyülekezési tilalom van érvényben, és a diákok távoktatásban tanulnak.

Keddre virradóra Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli kollégájával, Joáv Galanttal, és támogatásáról biztosította Izraelt a Hezbollah határ menti infrastruktúrájának felszámolásában az észak-izraeli települések érdekében, valamint általában is támogatásáról biztosította Izrael önvédelemhez való jogát. Beszéltek arról, hogy ezt a konfliktust is végső soron diplomácia úton kell megoldani, hogy a civilek visszatérhessenek otthonukba a határ mindkét oldalán.

Az izraeli hadsereg korlátozott szárazföldi katonai műveleteket jelentett be Libanon területén

Az izraeli hadsereg kedd hajnalban bejelentette, hogy korlátozott katonai műveleteket indított Libanonban, az izraeli határ mentén.

A hadsereg közleménye szerint az ország déli részén végrehajtott műveletekben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez tartozó célpontokat támadnak. Az X közösségi felületen közzétett tájékoztatás szerint pontos felderítési információkon alapuló, célzott szárazföldi razziákról van szó. A szárazföldi erőket repülőgépekkel és tüzérséggel támogatják

– tették hozzá.

Olyan célpontokról van szó, amelyek a határhoz egészen közeli településeken helyezkednek el, és „közvetlen veszélyt jelentenek az észak-izraeli közösségekre” – áll a közleményben.

Megerősítették azt is, hogy a hadsereg addig folytatja műveleteit, „amíg el nem éri háborús céljait”, és továbbra is mindent megtesz az izraeli polgárok megvédése érdekében, továbbá azért, hogy az északi térségekben lakók visszatérhessenek otthonukba.

Izrael már az elmúlt két hétben rendszeres légitámadásokat indított az Irán támogatását élvező Hezbollah ellen Libanonban. Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn jelezte, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni "háború következő szakasza", amely lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését.

Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő este megerősítette, hogy a határhoz legközelebb eső három izraeli települést zárt katonai területnek minősítették. Az amerikai külügyminisztérium nem sokkal a hivatalos izraeli közlés előtt beszámolt arról, hogy Izrael korlátozott hadműveletekről tájékoztatta libanoni területen.

Repülőgépet bérelt a brit kormány a Libanonban tartózkodó britek elszállítására

Repülőgépet bérelt a brit kormány a Libanonban tartózkodó brit állampolgárok elszállítására.

A londoni külügyminisztérium kedd hajnali bejelentése szerint a repülőgép szerdán száll fel a bejrúti nemzetközi repülőtérről.

A tárca szerint az esetleges további charterjáratokról az igényektől és a térség biztonsági helyzetétől függően döntenek majd.

A szerdán induló repülőgépre brit állampolgárok és házastársuk vagy élettársuk, illetve 18 évnél fiatalabb gyerekeik szállhatnak fel.

A brit kormány az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita milícia és Izrael fegyveres konfliktusának fellángolása után azonnal felszólította a Libanonban tartózkodó brit állampolgárokat a haladéktalan távozásra, és ennek elősegítésére bérelt most egy repülőgépet.

A minisztérium szerint szükség esetére a brit királyi légierő (RAF) is készenlétben tart repülőgépeket és szállító helikoptereket.

London a múlt héten 700 fős brit katonai kontingenst vezényelt Ciprusra, és az alakulathoz a brit határrendészet és a külügyminisztérium illetékesei is csatlakoztak.

A külügyi tárca akkori tájékoztatása szerint a kontingens parancsnoksága készenléti terveket állít össze "lehetséges forgatókönyvek egész sorának megvalósulása esetére".

A brit légierő legnagyobb térségi támaszpontja a ciprusi Akrotiriben működik.

Nagy-Britannia ezen a támaszponton eddig is jelentős létszámú katonai és diplomáciai személyzetet állomásoztatott, emellett a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik két brit hadihajó is.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában