Ukrán válság

2024.08.10. 08:50

Zelenszkij beismerte, hogy hadműveletet folytatnak az oroszországi Kurszki területen

899. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Evakuálják a lakoskokat Kurszkból 2024. augusztus 9-én

Forrás: Kurszk kormányzója / AFP

Zelenszkij beismerte, hogy hadműveletet folytatnak az oroszországi Kurszki területen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első ízben ismerte be szombaton, hogy az ukrán erők az oroszországi Kurszki területen harcolnak. Hozzátette, hogy a hadművelettel Kijev a 2022. évi orosz invázió után az igazságot akarja helyreállítani.

Oroszország bejelentette, hogy az ukrán erők kedd este betörtek a Kurszki területre, és orosz katonai bloggerek elismerték, hogy bizonyos előrehaladást értek el, majd később közölték, hogy a helyzet azóta stabilizálódott.

Zelenszkij korábban nem kommentálta a műveletet.

Szombat este közzétett videofelvételén az elnök azt mondta, hogy megvitatta a hadműveletet Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán hadsereg főparancsnokával, de közben nem feledkezett meg azokról az ütközetekről sem, amelyekkel a csapatok szembesülnek a nehéz keleti fronton.

Ma kaptam Szirszkij főparancsnoktól több jelentést a frontvonalakról és a háborúnak az ellenség területére történő áthelyezésére irányuló lépéseinkről

– jelentette ki Zelenszkij.

Hozzátette: 

hálás vagyok a védelmi erők minden egységének, amelyek ezt biztosítják. Ukrajna bebizonyítja, hogy valóban képes helyreállítani az igazságot, és a szükséges nyomást gyakorolni az agresszorra.

Zelenszkij korábban utalt a hadműveletre, dicsérve a hadsereget, amiért képes meglepetést okozni, és megköszönve neki, hogy orosz katonákat foglyul ejtettek, akiket felhasználhatnak a tárgyalásokhoz.

Sem Zelenszkij, sem az ukrán hadsereg nem közölt további részleteket az ukrán csapatok orosz területen történő előrenyomulásának jelenlegi helyzetéről.

Az ezer kilométeres frontvonal mentén harcoló ukrán katonák előtt tisztelegve Zelenszkij külön említést tett az oroszországi Kurszki területtel szemben fekvő észak-ukrajnai Szumi megyei intézkedésekről.

Oroszország fokozta a Szumi ellen irányított bombákkal és más fegyverekkel végrehajtott légitámadásokat, aminek következtében tömegesen menekítették ki a lakosságot.

Minszk nemzetközi konzultációkat kezdeményez ukrán drónok fehérorosz légtérbe történt behatolása miatt

Fehéroroszország konzultációkat kezdeményez szövetségeseivel és nemzetközi szervezetekkel ukrán pilóta nélküli repülőeszközök légterébe történt behatolása miatt – közölte szombaton a minszki külügyminisztérium.

A közlemény szerint a helyzet veszélye és globális kockázatai miatt a fehérorosz külügyminisztérium haladéktalanul részletes tájékoztatást ad az incidensről az ENSZ és az EBESZ megfelelő struktúráinak, valamint azoknak a nemzetközi szervezeteknek, melyekben tagságot visel.

A minszki külügy szerint a történtek „nagyon súlyos incidensnek” minősülnek, amely nem maradhat „szükséges és lényegi” értékelés nélkül.

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 7-én közreadott videóról készített képen orosz repülõgépről ledobott siklóbombák zuhannak céljuk felé Ukrajna fölött
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

A tárca az ukrán pilóta nélküli repülőeszközök berepülését a fehérorosz légtérbe arra tett kísérletnek minősíti, hogy a konfliktust az egész régióra kiterjesszék. Bele akarják rángatni a konfliktusba Fehéroroszországot is, amely folyamatosan a válság rendezése és a vérontás beszüntetése mellett száll síkra – írták.

A szomszédos európai népekhez fordulunk: a konfliktus eszkalációja nyomán a tűz átterjed az egész régióra, ezen belül európai uniós országokra is. Győztesek nem lesznek! Hűtsétek le politikusaitok harci kedvét!

– figyelmeztetett a minszki külügyi tárca.

Folytatódtak a harcok Kurszk körzetében

Tovább folytatódtak a harcok az oroszországi Kurszki területen, miután az ukrán csapatok kedden meglepetésszerűen benyomultak a határ menti térségbe - közölték orosz katonai bloggerek szombaton.

Az ukrán erők kedden harckocsikkal és más páncélozott járművekkel törtek be az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok pedig már közelednek a térségben található kurszki atomerőműhöz a közlések szerint.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel újabb videót tett közzé, amely fokozott katonai jelenlétet mutat a térségben. A felvételen látható, amint harckocsik pozíciókat foglalnak el, hogy megsemmisítsék az ukrán csapatokat. A minisztérium szerint az orosz erők számos ukrán dróntámadást is visszavertek a térségben.

"Jelenleg a helyzet stabilizálódott" - írta Alekszandr Harcsenko, orosz katonai blogger a Rybar Telegram-csatornán közzétett helyzetjelentésében. Véleménye szerint az orosz egységek folytatják előrehaladásukat.

"Szudzsa áll, a parancsnokság mindent megtesz, hogy megtisztítsák a várost az ellenségtől" - írta Harcsenko, utalva egy Kurszki területi helységre az ukrán határ közelében.

Ha az ellenség nem összpontosít váratlanul jelentős erőket egy helyre, akkor azt mondhatjuk, hogy a válság tetőpontján már túljutottunk

 - írta az orosz katonai blogger.

Evakuálják a lakoskokat Kurszkból 2024. augusztus 9-én
Forrás: Kurszk kormányzója / AFP

Pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója közölte, hogy az orosz területen végrehajtott ukrán hadművelettel kapcsolatban az amerikai kormányzat képviselői már tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról és arról, hogy mi zajlik pontosan.

Kirby azonban nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról számolt be, hogy mintegy háromezer embert kimenekítettek, 1500-at pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

Fehérorosz elnök: Ukrajna megsértette Fehéroroszország légterét

Ukrajna pénteken megsértette Fehéroroszország légterét, a fehérorosz légierőt riadóztatták, amely a légi célpontokat megsemmisítette - közölte szombaton Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Belta fehérorosz hírügynökség jelentése szerint.

Fehéroroszország a kijevi hatóságok tudomására hozta, hogy az ukrán oldalról érkező fenyegetések nem maradnak válasz nélkül 

- mondta Lukasenka. Az elnök nem pontosította, hogy milyen légi célpontokról van szó, valószínűleg drónok voltak.

Lukasenka elmondta, hogy Minszk tájékoztatta Oroszországot a fehérorosz légtérbe berepülő légi eszközökről, melyek egy része átrepült Oroszország fölé, ahol az orosz légvédelem megsemmisített őket Jaroszlavl térségében.

 A fehérorosz elnök utasítására csapaterősítéseket vezényeltek az ukrán határra Homel és Mazir taktikai irányában - közölte Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter a Belta jelentése szerint. A határra vezényelt alakulatok különleges erőkből, szárazföldi csapatokból és rakétaegységekből állnak, amelyek Polonez rakétavetőkkel és Iszkander rakétákkal vannak felfegyverezve. A határra tartanak ezenkívül rádiótechnikai csapatok és a légierő alakulatai is.

Szankcióval sújtotta az Egyesült Államok Fehéroroszországot az Oroszország elleni szankciók kijátszása miatt

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéssel sújtott több tucatnyi fehérorosz vállalkozást és magánszemélyt az Oroszország elleni szankciók megsértéséért - jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint az intézkedést az Egyesült Királyság és Kanada kormányával összhangban hozták.

A washingtoni bejelentés alapján szankció hatálya alá került 19 magánszemély, valamint 14 vállalkozás és egy a szankciók kijátszásában részt vevő repülőgép.

A büntetőintézkedések indokai közé sorolják az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt kirótt szankciók kijátszása mellett azt is, hogy az érintettek anyagi előnyhöz segítettek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök belső köréhez tartozó embereket.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felkeresi a Valaam-ikon kápolnáját a karéliai Szvetli szigeten 2024. július 26-án 
Fotó: Alexander Kazakov / Forrás: MTI/AP/Kreml/Szputnyik pool

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Kanadával, az Egyesült Királysággal és az Európai Unióval közös közleményben szólította fel a fehérorosz kormányt, hogy engedje el - a közlemény szerint - az országban politikai okokból bebörtönzött 1400 embert.

A nyugati hatalmak nyilatkozata kilátásba helyez további büntetőintézkedéseket a demokratikus értékek megsértése miatt, és kifejezi az aláírók szolidaritását a fehérorosz emberek mellett, négy évvel az - a dokumentum megfogalmazása szerint - elcsalt elnökválasztást és az emberi jogok megdöbbentő mértékű megsértését követően.

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon 7858-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8591-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 53 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

 Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt pénteken:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában