Terrortámadás

2024.08.25. 08:02

Őrizetbe vették a solingeni késeléssel kapcsolatban elfogott szíriai férfit (frissült)

Őrizetbe vették vasárnap azt a szíriai férfit Németországban a Solingen városában elkövetett késeléses támadással összefüggésben, aki korábban önként adta fel magát a hatóságoknak, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást.

MW

Rendőrök kísérik a németországi Solingenben két nappal korábban elkövetett késes támadás gyanúsítottját

Forrás: MTI/AP/DPA

Fotó: Uli Deck

Őrizetbe vették vasárnap azt a szíriai férfit Németországban a Solingen városában elkövetett késeléses támadással összefüggésben, aki korábban önként adta fel magát a hatóságoknak, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást.

A karlsruhei szövetségi bíróság határozata szerint a 26 éves férfit őrizetben tartják, amíg el nem dől, hogy vádat emelnek-e ellene. A szövetségi ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított osztja az Iszlám Állam ideológiáját, és a terrorszervezet radikális nézetei vezérelték, amikor késével több embert megölt és megsebesített péntek este.

 Az ügyészség közleménye szerint a férfi "a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni" a solingeni fesztiválon.

Vasárnap az Iszlám Állam videót tett közzé, amelyen állítása szerint a szíriai elkövető látható a támadás előtt. A felvételen a férfi arca el van takarva, egy hosszú pengéjű kést tart a kezében, és arab nyelven hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének. Saját magára Szamarkand A. néven utal, ami feltehetően harci álnév lehet, és azt állítja, hogy a kelet-szíriai Deir-ez-Zórból származik, ahol a terrorcsoport sejtjei máig aktívak, és tagjai támadásokat hajtanak végre. A felvételen a férfi azt mondja, a solingeni támadást megtorlásnak szánja a muszlimok ellen Szíriában, Irakban és Boszniában elkövetett gyilkosságokért. A szüleinek címezve azt is állítja, hogy tettével a "palesztínai emberekért" is bosszút akar állni, akik a "cionisták" támogatásával elkövetett vérengzéseket kénytelenek elszenvedni.

Korábban írtuk: 

A 26 éves férfi, aki önként adta fel magát a hatóságoknak, beismerte a bűncselekmény elkövetését

 – közölték a hatóságok.

A düsseldorfi rendőrség és a szövetségi ügyészség közölte: „ennek a személynek az érintettsége jelenleg intenzív vizsgálat tárgyát képezi”. A Der Spiegel hírmagazin korábban biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a gyanúsított szíriai volt, és a ruhája véres volt.

A terrortámadás, amelynek elkövetéséét az Iszlám Állam szélsőséges szervezet vállalta magára, péntek este történt a város 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon. Az elkövető három embert – egy 67 és 56 éves férfit, valamint egy 56 éves nőt – megölt és nyolc továbbit megsebesített a hatóságok tájékoztatása szerint.

Az Iszlám Állam Amak nevű hírszolgálata által kiadott közlemény szerint a támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy „bosszút álljon a palesztinokért és a máshol élő muszlimokért”. 

A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire állt szoros kapcsolatban az Iszlám Állammal.

A német szövetségi ügyészség, amely átvette az ügyet, vizsgálja, hogy a gyanúsított az Iszlám Állam tagja volt-e - közölte az ügyészség szóvivője.

A gyanúsított egy solingeni menekültotthonból származik, amelyet szombaton kutattak át – közölte Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere.

A Der Spiegel biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a férfi 2022 végén költözött Németországba, és menedékjogot kért. A német dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a szíriai férfit tavaly kellett volna kitoloncolni Bulgáriába.

A dublini egyezmény rendelkezései szerint a menedékkérőt elsőként fogadó uniós ország felelős a menedékkérelem elbírálásáért, és a dpa úgy értesült, hogy a szíriai állampolgárságú férfi Bulgárián keresztül lépett be az Európai Unióba.

A Die Welt című lap arról számolt be, hogy a Bulgáriába való kitoloncolását elhalasztották, mert a férfi Németországban bujkált. Hónapokkal később bukkant fel újra, ekkor Solingenbe szállították.

Olaf Scholz kancellár „szörnyű bűncselekménynek” nevezte a támadást, és az elkövető szigorú megbüntetését sürgette. Emellett segítséget ígért a városnak.

Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke szombaton terrorcselekménynek minősítette a támadást. Robert Habeck német alkancellár vasárnap szigorúbb törvényeket sürgetett az éles fegyverek viselésére Németországban a péntek esti támadás nyomán.

„Néhány jogi szigorítás egyszerűen helyes és szükséges: több fegyvertilalmi zóna, szigorúbb törvények (...). Németországban senkinek sincs szüksége késekre a köztereken” – mondta az X közösségi portálon. A politikus az „iszlamista terrorizmust” az ország „egyik legnagyobb biztonsági veszélyének” nevezte.

A terrorcselekmény részleteiről alábbi cikkünkben olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában