Donáth-ügy

2024.08.06. 16:12

Az alkotmányjogász szerint egy politikusnak is vállalnia kell a felelősséget (videó)

A Momentum volt elnökét csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt idézte be az ügyészség. Donáth Anna politikai bosszút emleget. Az üggyel kapcsolatosan a Magyar Nemzetnek nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán szerint egy politikusnak is vállania kell a felelősséget, ha a hatósságra támad.

MW

Budapest, 2024. június 10. Donáth Anna, a Momentum elnöke, EP-listavezetõje beszédet mond a párt önkormányzati és európai parlamenti választási eredményváró rendezvényén a La Vida DUNA Rendezvényházban 2024. június 10-én. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

A Momentum bukott pártelnöke és leszerepelt EP-képviselője politikai bosszúnak és megfélemlítésnek minősítette azt, hogy a NAV munkájának akadályozása miatt csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával idézte be – írja a Magyar Nemzet, amely az ügy előzményeit is feleleveníti.  2022-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást az Iványi Gábor fémjelezte Oltalom Karitatív Egyesületnél és 246 millió forintot követeltek rajtuk, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Csakhogy a NAV nyomozása során az ellenzéki Szabó Tímeával, Gurmai Zitával és Szél Bernadettel egyetemben Donáth Anna is akadályozta a hatóságok munkáját.

Az ügyészség most csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával idézte be a Momentum politikusát.

Donáth, aki ezúttal nem bújhat a mentelmi joga mögé, a közösségi oldalán kelt ki az ellen, hogy számonkérik a törvények miatt. Arról értekezett, hogy szerinte ez csak politikai bosszú és megfélemlítés. 

Eközben saját maga ismerte el, hogy valóban a testükkel akadályozták a hatóság embereinek munkáját, vagyis a nyomozást. A politikust akár 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják a vádak miatt. 

Egy politikusnak is vállalnia kell a felelősséget, ha a hatóságra támad

– reagált Donáth Anna és a Momentum erőszakos fellépéseire ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek.

Az alkotmányjogász szerint Fekete-Győr András után egy újabb momentumos politikus kénytelen elfogadni a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elvét, vagyis hogy a jogszabályok mindenkire egyenlően vonatkoznak, a hatósággal szembeni erőszakos fellépés pedig nem egy gyerekcsíny. Egyébként egy nagyon fontos üzenet minden közéleti szereplő, vagy politikus számára, hogy az állami szervekkel szembeni erőszakos fellépés az különösen súlyos, hiszen ilyen esetekben az államiság egyik szereplője támad rá a másik szereplőre – mondta ifj. Lomnici Zoltán. 

Az eredeti cikket további részletekkel ITT olvashatja el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában