Közel-keleti konfliktus

2024.07.22. 10:31

Többen meghaltak egy izraeli támadásban Hán-Júniszban

Az izraeli–palesztin háború 290. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin családok gyalogszerrel hagyják el lerombolt otthonukat a Gázai övezet déli részén levő Hán-Júniszban 2024. július 22-én, amikor az izraeli hadsereg a város keleti felének elhagyására szólította fel a lakosságot. A palesztin civileket a Mavaszi nevű déli humanitárius övezet megmaradt részeibe irányítják, mert az izraeli erők hadműveletre készülnek a városrészben, ahonnan a napokban rakétákat lőttek ki Izrael felé

Forrás: MTI/AP

Fotó: Abdel Karim Hana

Többen meghaltak egy izraeli támadásban Hán-Júniszban

Legalább 71 ember életét vesztette és 200-an megsebesültek hétfőn a Gázai övezet déli részén található Hán-Júnisz elleni újabb izraeli támadásban - jelentette a Vafa palesztin hírügynökség kórházi dolgozókra hivatkozva.

Az izraeli hadsereg korábban felszólította a város keleti felében lakókat, hogy haladéktalanul hagyják el a térséget.

Az izraeli hatóságok hírszerzési adatok alapján azt állították, hogy a radikális iszlamista Hamász harcosai éppen ezekből a térségekből indítottak rakétákat Izrael ellen. Telegram-oldalán a hadsereg közölte, hogy határozottan fel fognak lépni ez ellen, de a művelet veszélyes lehet a civilekre nézve.

Szemtanúk beszámolói szerint emberek ezrei menekültek el az érintett városrészekből, sokan közülük olyanok, akik a Gázai övezet más régióiból érkeztek oda menedék reményében.

Az izraeli hadsereg időközben közölte, hogy harckocsik és repülőgépek bevetésével a Hamász több harcosával végeztek és több mint 30 katonai létesítményt romboltak le, így fegyverraktárakat, megfigyelőállásokat és alagutakat.

Az izraeli hadsereg már több műveletet is végrehajtott a terrorszervezet ellen a városban, majd pedig visszavonult a Hán-Júnisz körüli megerődített állásaiba. Az izraeli hadvezetés szerint a Hamász kihasználta ezeket az időket, hogy visszaszivárogjon a térségbe és az Izrael által humanitárius övezetnek nyilvánított terület egy részét is felhasználja tevékenységéhez.

Agyonlőttek egy kanadai késelőt a Gázai övezet közelében

Az izraeli biztonságiak hétfőn agyonlőttek egy kanadai állampolgárt, aki késével izraeliekre támadt a Gázai övezet szomszédságában fekvő Netiv Ha-Aszara nevű falunál – jelentették az izraeli biztonsági szervek.

Az izraeliekre támadó Kavarsi Zakaria Adam nevű kanadai állampolgár a szemtanúk szerint azt kiabálta angolul, hogy „Megölitek a gázaiakat”, „Szabad Palesztinát!”. A késelő nem a Gázai övezet, hanem Izrael felől közelítette meg a mezőgazdasággal foglalkozó határ menti település kapuját hétfő reggel.

A merénylő turistavízummal lépett be Izraelbe vasárnap. Autóval a Gázai övezethez közeli faluhoz hajtott, ott kiszállt a járműből, majd késével fenyegetni kezdte az ott tartózkodó biztonságiakat, akik lelőtték.

Az izraeli mentők egy 61 éves, pánikrohamot kapott nőt ápoltak a merényletkísérlet után.

NETANJAHU, Benjámin
Az izraeli miniszterelnöki hivatal felvételén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (k) izraeli katonákkal találkozik a palesztinok lakta Gázai övezet déli csücskében levő Rafah városnál 2024. július 18-án. Az izraeli tankok július 20-án Rafah nyugati és északi részén nyomultak előre, a támadásokban legkevesebb harminc palesztin ember halt meg
Fotó: Avi Ohayon / Forrás: MTI/AP/Izraeli miniszterelnöki hivatal

ENSZ: jelentősen megnőtt a konfliktusnak Ciszjordániában áldozatul esett palesztin gyermekek száma

Legalább 143 palesztin gyermeket és fiatalt öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben az elmúlt kilenc hónapban az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktushoz kapcsolódóan – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) hétfőn.

A szervezet szerint ez 250 százalékos emelkedést jelent az előző kilenc hónapos periódus adataihoz képest, amikor 41 palesztin gyerek vesztette életét.

Az elmúlt kilenc hónap alatt két izraeli gyermek is meghalt a konfliktushoz köthető erőszak miatt – tették hozzá.

Az UNICEF közlése szerint az említett időszakban a halálos áldozatok mellett 440 palesztin fiatalt sebesítettek meg éles lövedékkel.

A Ciszjordániában élő gyermekek – beleértve Kelet-Jeruzsálemet is – évek óta borzalmas erőszaknak vannak kitéve. A helyzet most lényegesen romlott, és mindez egybeesik a gázai konfliktus elmérgesedésével

– mondta Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója.

Elmondása szerint gyakran érkeznek hozzájuk bejelentések arról, hogy palesztin gyerekeket az iskolából hazafele menet őrizetbe vesznek, vagy sétálás közben rájuk lőnek. „Az erőszaknak azonnal véget kell vetni” – hangsúlyozta Russel.

Az ENSZ értékelése szerint a Hamász tavaly október 7-én elkövetett dél-izraeli terrortámadása óta a ciszjordániai helyzet is drámai módon megromlott. Az egészségügyi hatóságok szerint a háború kiújulása óta Ciszjordániában több mint 550 palesztin vesztette életét izraeli katonai műveletekben, összetűzések során vagy saját támadásuk következtében. Ebben az időszakban megnőtt az izraeli telepesek palesztinok elleni erőszakos cselekményeinek száma is.

Bejelentették további két izraeli túsz halálát

Az izraeli hatóságok bejelentették további két, tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz halálát hétfőn.

A közelmúltban szerzett hírszerzési adatok nyomán közölték családtagjaikkal, hogy a 76 éves, Nir Oz kibucból elrabolt Alex Danzig és a 35 éves, Nirim kibucból elvitt Jagev Bukstav már hónapokkal ezelőtt életét vesztette, amikor az izraeli hadsereg hadműveletet hajtott végre az övezet déli részén, Hán-Juniszban.

Az izraeli hadsereg (IDF) a jelenleg is zajló vizsgálatokra hivatkozva nem közölt részleteket haláluk körülményeiről. Kutatják annak lehetőségét, hogy izraeli tűz ölte meg őket.

Bukstav feleségét, Rimon Kirst-Bukstavot is elrabolták a Hamász október 7-i terrortámadásában, de őt 53 napos fogság után, november 28-án szabadon engedték az őszi, nőket és gyerekeket kiszabadító fogolycsere-egyezménnyel.  

A gázai iszlamista terrorszervezetek fogságában lévő százhúsz emberből már negyvenhatról tudják bizonyosan, hogy halott.

A holland kormány elhatárolódott Geert Wilders Jordániával kapcsolatos kijelentésétől

Diplomáciai botrányt okozott Geert Wildersnek, a holland radikális jobboldali Szabadságpárt vezetőjének Jordániával kapcsolatos kijelentése, miszerint a közel-keleti ország az „egyetlen igazi” Palesztina; a holland kormány elhatárolódott – írta a Dutchnews holland hírportál hétfőn.

Múlt szerdán az izraeli parlament, az ország történelmében első alkalommal, olyan határozatot fogadott el, amely kifejezi, hogy Izrael nem támogatja egy esetleges palesztin állam létrehozását a Jordán folyótól nyugatra.

Wilders csütörtökön, az X-en közzétett bejegyzésében reagálva, azt írta, hogy a határozat

valóban történelmi, és történelem arra is megtanít bennünket, hogy az egyetlen igazi palesztin állam Jordánia. Nem Júdea és Szamária, hanem a jelenlegi Jordán Hásimita Királyság.

Jordánia pénteken berendelte a holland nagykövetet, hogy magyarázatot adjon a Wilders megjegyzésére. A jordániai külügyminisztérium Wilders üzenetét „rasszista álláspontnak minősítette, amely a palesztin kérdést Jordánia kárára oldaná meg”.

Caspar Veldkamp külügyminiszter, az Új Társadalmi Megállapodás jobboldali koalíciós párt politikusa a NOS műsorszolgáltatónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: Wilders álláspontja ebben a kérdésben nem egyezik a kormányéval.

Beszéltem a palesztin miniszterelnökkel és megismételtem, hogy Hollandia támogatja a kétállami megoldást. Egy független, életképes palesztin állam létrehozását támogatjuk egy biztonságos Izrael állam mellett, és ez nem azt jelenti, hogy Palesztina egyenlő Jordániával vagy fordítva

– szögezte le.

Veldkamp elmondta, hogy álláspontját a jordániai kormánnyal is közölni fogja, hozzátéve, hogy a parlamenti képviselők nagy többsége is támogatja a kétállami megoldást. 

Kormányunk kormányoz, és a parlament ezt ellenőrzi

– tette hozzá.

A tavaly novemberi parlamenti választásokon a Szabadságpárt kapta a legtöbb szavazatot. A június elején hivatalba lépett új kormányt alkotó négy párt vezetői megegyeztek abban, hogy inkább a parlamentben maradnak, miniszteri tisztségeket nem vállalnak, mert nem volt elég támogatás ahhoz, hogy Wilders a legnagyobb párt vezetőjeként miniszterelnök lehessen.

Izrael terrortevékenység miatt szűkíti a humanitárius övezetet

Izrael az ott végzett terrortevékenység miatt csökkenti az Al-Mavaszi nevű, a Gázai övezet déli részén felállított humanitárius övezet területét, és ezért az ott élőket Hán-Junisz keleti részének lakóival együtt a humanitárius övezet megmaradt részeibe való távozásra szólította fel hétfőn.

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította a Hán-Junisz kijelölt, keleti részein élőket, hogy átmenetileg költözzenek át a közeli Al-Mavaszi humanitárius övezetbe, mert otthonaiknál hadműveletet fognak kezdeni, miután onnan rakétákat indítottak Izrael felé.

Hasonlóképpen evakuálják az ott tervezett harci cselekmények idejére a humanitárius övezet megjelölt, keleti részén élő civileket, mert ott is terrorcsoportok működtek, melyek ellen fellépnek.

Az IDF azt állítja, hogy 

az elmúlt hetekben számos, Dél-Izrael ellen indított rakétatámadást észleltek az Izrael által korábban kijelölt humanitárius övezet ezen részéről, és ezért szűkítik a térséget a Hamász elleni hadviselés idejére.

A katonai szóvivő szerint a civilek evakuálását „a pontos hírszerzési adatokkal összhangban végzik, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terrorinfrastruktúrát ágyazott be” a humanitárius övezetbe.

Az IDF sms-ekkel, telefonhívásokkal és más eszközökkel küldte el felhívását az érintett területeken élő civilekhez. A katonai források szerint a környékbeli kórházakat nem kell kitelepíteni, ahogy ezt a palesztin egészségügyi tisztviselőkkel és a nemzetközi közösség tisztviselőivel is tudatták.

Az izraeli vadászrepülőgépek és drónok több mint harmincöt iszlamista célpontot támadtak a Gázai övezetben az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Lőttek egy rakétavetőt Hán-Juniszban, valamint fegyveres csoportok által használt épületeket.

Támadó drónnal megölték az övezet déli részén a Hamász Nukba kommandós csapatának egyik tagját, aki részt vett az Izrael elleni október 7-i támadásban, majd a későbbi gázai harcokban.

Szintén délen, Rafah Tel Szultan negyedében, közelharcban és légicsapásokkal több tucat fegyverest öltek meg, és az övezet középső részén is végeztek számos fegyveressel az ottani, tartalékosokból álló izraeli csapatok.

Izraeli politikusok megköszönték Biden Izraelnek nyújtott támogatását

Több izraeli politikus köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek az Izraelnek nyújtott segítségét.

Benjamin Netanjahu hivatalának bejelentése szerint az izraeli miniszterelnök kedden találkozik a várhatóan januárig hivatalában maradó amerikai elnökkel. Hétfői indulása előtt azt nyilatkozta, „a Bidennel való találkozás alkalom lesz arra, hogy megköszönjük neki azt, amit Izraelért tett”.

Hozzátette, hogy Izrael az Egyesült Államok legerősebb szövetségese marad a Közel-Keleten, függetlenül attól, hogy kit választanak meg amerikai elnöknek novemberben.

US President Joe Biden in Tel Aviv
Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 
Forrás: AFP

Jichák Hercog államelnök a következő szavakkal mondott köszönetet X-fiókjában: 

Szívből jövő köszönetemet szeretném kifejezni Joe Bidennek az izraeli nép iránti barátságáért és kitartó támogatásáért több évtizedes pályafutása során. A két nép közötti elszakíthatatlan kötelék szimbóluma, a zsidó nép igazi szövetségese, az első amerikai elnök volt, aki háború idején Izraelbe látogatott és akit kitüntettek az izraeli elnöki becsületrenddel.

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő párt elnöke egy Bidennel közös fényképet osztott meg az X-en, és azt írta angolul: „Köszönöm.”

Joáv Galant védelmi miniszter szintén angol nyelvű üzenetet osztott meg az X-en: 

Köszönjük az évek során Izraelnek nyújtott megingathatatlan támogatását. Felbecsülhetetlen volt az Ön rendíthetetlen támogatása, különösen a háború alatt. Hálásak vagyunk a vezetésért és a barátságért.

Beni Ganz, a Nemzeti Tábor nevű ellenzéki centrista párt elnöke is köszönetet mondott: 

Joe Biden több mint fél évszázadon át a zsidók egyetlen országának barátja, a zsidó nép szövetségese volt. Izrael népe örökké emlékezni fog mély, személyes kötődésére Izraelhez és a cionizmusnak nyújtott erkölcsi támogatására. Köszönöm, Biden elnök.

Naftali Bennett volt miniszterelnök közölte: Biden „Izrael igaz barátja, aki mellettünk állt a legnehezebb pillanatainkban. Kormányfőként láttam állandó támogatását”.

Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai azt írta: „Biden elnöknél nem volt nagyobb támogatója Izraelnek. Mondhatni az utolsó cionista elnök.”

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában