Európai Parlament

2024.06.20. 00:51

Kocsis Máté: nem ülhetünk egy szélsőségesen magyarellenes párttal egy frakcióban

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához csatlakoznak a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) európai parlamenti választáson mandátumhoz jutott képviselői. Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője a közösségi oldalán reagált a hírre.

MW

Az úzvölgyi katonatemetőben randalírozó román szélsőségesek

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!

– írta a Facebookon a kormánypárti politikus.

Amint arra a Magyar Nemzet híradása is emlékeztet, az AUR európai parlamenti kampányában is megfogalmazott magyarellenes kijelentéseket. A többi között

egy „ronda, soviniszta kreálmánynak” nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) George Simion, az AUR elnöke. A politikus egy erdélyi kampányrendezvényen azt is kijelentette, hogy az RMDSZ országos szinten az AUR „politikai ellensége”.

A lap hozzáteszi: az AUR évek óta magyarellenes üzeneteket fogalmaz meg, az egyik főszervezője az úzvölgyi katonatemető elleni soviniszta, kegyeletsértő hadjáratnak.

Dan Tanasa AUR-képviselő több száz pert indított az utóbbi években a magyar nyelvű feliratok erdélyi, köztéri használata ellen, ebből jó néhányat megnyert.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke több alkalommal is a magyarság ellenségének nevezte az AUR-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában