Ukrán válság

2024.05.10. 08:29

Hevesen támadják Harkiv megyét az orosz erők

807. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz dróntámadásban kigyulladt lakóépület lángol a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. május 10-én. Az ukrán légvédelem tíz orosz támadó drónt semmisített meg az éjszaka folyamán

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szergej Kozlov

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre. 

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint 

sürgősen szükséges katonai képességekről van szó, amelyek az amerikai hadsereg készleteiből jutnak el rövid időn belül az ukrajnai harctérre. 

A biztonsági segítségnyújtás keretében Patriot-rendszerekben használatos rakéták, Stinger légvédelmi rakéták is szerepelnek. Ezek mellett 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, precíziós, romboló- és kézifegyver-lőszerek, páncélozott csapatszállító járművek, járőrhajók és különböző pótalkatrészek is eljutnak Ukrajnába. 

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője pénteken

 "tekintélyesnek" nevezte az újabb katonai csomagot a benne szereplő fegyverrendszerek sokfélesége miatt. 

Az illetékes washingtoni idő szerint péntek délután egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az április végén bejelentett, 1 milliárd dollárról szóló katonai segélycsomag egyes elemei már eljutottak az ukrajnai harctérre, és ukrán katonák kezébe. 

Megjegyezte: Lloyd Austin védelmi miniszter azon dolgozik, hogy 

a többi katonai eszköz is a lehető leggyorsabban eljusson rendeltetési helyére, valamint a védelmi tárca azon van, hogy a most bejelentett csomag is minél előbb hozzáférhetővé váljon az ukrán hadsereg számára, amely fontos a Donbasz régiót érintő, valamint Harkiv környékét is elért orosz offenzívával szembeni védekezéshez. 

Az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő "érdekesnek és aggasztónak" mondta az orosz támadások újraindulását Harkiv ellen, és lehetségesnek tartotta, hogy az orosz erők a város elleni nagyszabású támadáshoz készülődnek. Hozzátette, ennek fényében van jelentősége annak, hogy a Kongresszus elfogadta a 60 milliárd dolláros ukrajnai támogatási keretet, és ez teszi indokolttá a támogatások sürgős eljuttatását az ukránoknak a hadszíntérre.     Emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén az orosz erők kétségbeesett erőfeszítéseket tettek Harkiv elfoglalására, és ennek kudarca vezetett oda, hogy az orosz elnök a csapatok visszavonásáról döntött, Ukrajna északi részét elhagyták, és kizárólag Kelet-Ukrajnára összepontosítottak.

Ukrajna legnagyobb protézisgyártó üzemét avatta fel a német fejlesztési miniszter

Ukrajna legnagyobb, hadirokkantak számára protéziseket gyártó üzemét avatta fel pénteken Lvivben Svenja Schulze német fejlesztési miniszter.

Németország 1,8 millió euróval (700 millió forint) járult hozzá az építés költségeihez ezen felül pedig 600 ezer eurót (232 millió forint) biztosított a szükséges berendezések beszerzéséhez. Az üzem részét alkotja egy ortopédiai központnak, ahol szakembereket is kiképeznek, illetve rehabilitációs centrum is működik. Utóbbi felújítására további 2,2 millió euró (853 millió forint) gyűlt össze.

„Ez a remény helye, az erőé” – hangoztatta Schulze az ünnepélyes megnyitón.

Mint mondta, túl sokan vesztették el életüket, illetve lábukat, vagy karjukat aknák, gránátok, vagy beomló épületek miatt. „Amit itt lehet látni, azonban az, hogy az ukránok nem csüggednek” – tette hozzá.

A lvivi üzemben évente mintegy 1200 ortopédiai segédeszközt tudnak majd legyártani, ami megháromszorozza az eddigi kapacitást Ukrajnában a német fejlesztési minisztérium szerint. Szintén éves szinten hatvan szakember kiképzését tervezik, míg a rehabilitációs részlegen művégtaggal ellátott páciensek gondozását végzik.

Ukrán becslések szerint háborús sebesülések következtében eddig mintegy százezer amputációra került sor.

Schulze látogatása a június 11-12-i nagyszabású újjáépítési konferencia előkészítésére szolgál. A berlini rendezvényre mintegy 1500 résztvevőt várnak, köztük állam- és kormányfőket. A konferencián egyebek között arról lesz szó, miként tudják majd támogatni a kis- és középvállalkozásokat, illetve szakmunkásokat találni a helyreállítási munkálatokhoz.

Ukrán igazságügyi miniszter: tele vannak a börtönök, akár húszezer elítélt is mozgósítható

Tíz-húszezer elítéltet lehetne mozgósítani a hadban álló fegyveres erőkhöz a büntetés-végrehajtási rendszerből, nem utolsósorban azért, mert Ukrajnában túlzsúfoltak a börtönök – jelentette ki Denisz Maljuszka a BBC ukrán kiadásának adott és pénteken megjelent interjújában.

A tárcavezető kiemelte, hogy főként az előzetes letartóztatásban lévők fogdák vannak tele, különösen a nagyvárosokban.

„Nem utolsó sorban ezért agitálok a fogvatartottak és elítéltek mozgósításáért, vagyis hogy ne sérüljön a meghatározott területen fogva tartottak létszámára vonatkozó előírások” – mondta. Maljuszka amellett érvelt, hogy a gyilkosságért elítéltek is mozgósíthatók legyenek. „Miért megy az ember háborúba, ha nem azért, hogy gyilkoljon? Sőt, ha gyilkosokról beszélünk, különösen az életfogytiglanra ítéltekről, ők gyakorta olyan emberek, akik nagyon fiatalon, 18-19 évesen követték el a gyilkosságot” – fejtette ki a miniszter.

Az ukrán parlament szerdán fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek mozgósíthatóságát, amennyiben önként jelentkeznek szolgálatra.

Az előterjesztés szerint azonban továbbra sem szolgálhatnak az ukrán fegyveres erőkben a szándékos emberölést elkövetők, nemi erőszaktevők és a pedofilok, a korrupt hivatalnokok, az ország nemzetbiztonsága ellen vétők, valamint kábítószer illegális előállításáért, megszerzéséért, terjesztéséért vagy birtoklásáért elítélt személyek. Ezek közül is csak olyanok mozgósíthatók, akiknek legfeljebb három év maradt hátra a büntetésükből.

Ukrán kormányzó: az orosz erők hevesen támadják Harkiv megyét

Az orosz megszálló erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben – közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója pénteken a Telegramon.

Szavai szerint a megszállók fokozták az ágyúzásokat északi irányból, és főként Vovcsanszk városát lövik.

Az ukrán fegyveres erők magabiztosan tartják állásaikat és egyetlen métert sem veszítettek. Az ellenséges csapatok nem jelentenek veszélyt a megye székhelyére, Harkivra

– tette hozzá a kormányzó. Később közölte, hogy a régiónak az orosz határhoz közeli részét az orosz hadsereg erőteljesen ágyúzza, eddig egy civil halálos áldozatról és két sérültről érkezett jelentés.

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy tartalékegységeket irányított a térségbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Zuzana Caputová szlovák államfővel tartott kijevi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az orosz csapatok újból támadási hullámot indítottak Harkiv megyében. Hozzátette, hogy heves tüzérségi csata zajlik a térségben. Nem zárta ki, hogy Oroszország további erőket csoportosít át ebbe az irányba.

A katonai műveletek interaktív térképét közreadó, Deep State projekt Telegram-csatornáján azt írta, hogy az orosz erők elektronikus hadviselési rendszereket és drónokat is aktívan vetnek be a térségben, az államhatár mentén számos településre próbálnak benyomulni.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál nem megnevezett ukrán katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az oroszok megszálltak négy harkivi falut az orosz határ mentén – Sztrilecse, Kraszne, Pilna és Boriszivka településeket –, és Vovcsanszk felé nyomulnak.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka bejelentette, hogy Csehország átadta az egyik taktikai repülődandárnak az első F-16-os vadászszimulátort, annak fő modulját már tesztelik és működésre készítik fel ukrán szakemberek. Légierőnél hozzáfűzték, hogy nem egy egyszerű szimulátorról van szó, hanem egy teljes értékű repülési szimulátorral valódi F-16-os pilótafülkével.

Az ukrán katonai hírszerzésnél elmondták az Ukrajinszka Pravdának, hogy péntekre virradó éjjel dróntámadást hajtottak végre egy olajfinomító ellen az oroszországi Kaluga térségében. Helyszíni beszámolók szerint a támadást követően jelentős tűz keletkezett, gázolajjal és fűtőolajjal töltött konténerek is kigyulladtak.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz erők drónokkal támadták Nyikopol városát a régióban, aminek következtében két magánvállalkozás és egy üzlet épülete megrongálódott, egy autó pedig kigyulladt, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 480 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 47 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 51 drónt.

Az ukrán igazságügyi miniszter szerint az elnök nem veszti el legitimitását hivatali ideje lejárta után

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ötéves hivatali idejének 2024. május 21-i lejárta után sem veszíti el legitimitását a következő államfő megválasztásáig – vélekedett Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter az BBC ukrán kiadásának adott, pénteken megjelent interjújában.

Ukrajnában az alkotmány előírása szerint hadiállapot ideje alatt nem lehet választásokat tartani. A tárcavezető leszögezte, hogy az elnök jogköre a következő államfő megválasztásáig tart.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az ukrán alkotmány számos normája úgy van megfogalmazva, hogy aki valamilyen összeesküvés-elméletet akar valamire felépíteni, az megtalálhatja benne annak igazolást. Ezért a miniszter heves vitákra számít az elnöki legitimáció kérdésével kapcsolatosan, – mint mondta – elsősorban abból kiindulva, hogy az alkotmány kidolgozói annak idején nem nagyon hittek egy ukrajnai háború kitörésében, így meglehetősen „ügyetlenül” fogalmazták meg az alaptörvény erre vonatkozó normáit. A hadiállapotra vonatkozó részek pontatlan megfogalmazása miatt a közösségi oldalakon terjedő összeesküvés-elméleteket pedig Oroszország felhasználja saját propagandacéljaira – mutatott rá.

Arra a megjegyzésre, miszerint célszerűbb lenne az alkotmányt értelmező testülethez, az alkotmánybírósághoz fordulni, hogy véget vessen az elnök legitimációja körüli dilemmának, Maljuszka azt válaszolta, hogy szerinte túl késő ezt megtenni, „sőt a jelenlegi valóságban még káros is lehet”.

„Valószínűleg már késő ezt most megtenni, mert éppen ez a fajta megkeresés jelentené azt, hogy vannak jogos kétségek efelől” – válaszolta. Hangsúlyozta, hogy az ország kommunikációs és biztonsági helyzetét tekintve szerinte óriási hiba lenne most hivatalosan és nyilvánosan megkérdőjelezni az elnök legitimitását, ezért is gondolja úgy, hogy most nincs értelme az alkotmánybírósághoz fordulni.

Arra a kérdésre, hogy a május 21. utáni elnöki rendeletek teljesen legitimek lesznek-e, a miniszter azt válaszolta, hogy egyértelműen azok lesznek.

Megnyílik az út a Donbász felé

70 százalék a valószínűsége, hogy az orosz fegyveres erők elfoglalják a teljes Donbászt – mondta a 92. ezred parancsnoka, Pavel Fedosenko ezredes az Economistnak írt cikkében.

A katona szerint, amikor az orosz csapatok felszabadítják Konsztantyinovkát és Druzskovkát , megnyílik az út a mélyebbre való előretörés, a Donbász felé.

„Néhány héten belül az orosz csapatok a Dnyeperben, Harkovban, Krivij Rihben lesznek” – jegyezte meg.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy az ukrán csapatok naponta 1000 embert veszítenek az Egyesült Államok és a szövetségesek követelései miatt, hogy mindenáron megfékezzék az offenzívát. Megjegyezte, Ukrajna 2024-ben már több mint 111 ezer katonát, valamint 21 ezer egység fegyvert és katonai felszerelést veszített.

Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. május 6-án
Fotó: Francisco Seco / Forrás: MTI/AP

Ukrajna kivonult a védelmi állásokból Avgyijivkánál

Jurij Jurecsko ukrán hadifogoly szerint az orosz csapatok együttes támadásai és a folyamatos tűz miatt visszavonulnak az ukrán katonák Avgyijivkánál

– írja a TASS.

„Nem tudtuk felelmelni a fejünket az árokból, folyamatosan lőttek (az orosz katonák). Nehéz tartani a védelmet, szinte lehetetlen” – mondta a fogoly.

Hozzátette: az orosz hadsereg figyeli a drónok kilövési pontjait, és azonnal lecsap, így az ukrán fegyveres erők távolabbi pozíciókba vonulnak vissza. Jurecsko szerint a szakadatlan tüzérségi lövöldözés gyakran nem hagy esélyt a váltásra sem.

A fogoly korábban azt mondta, hogy Avgyijivka környékét képzetlen katonák védték. Elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők katonái csak gépfegyvereket, töltényeket és néhány gránátot kaptak.

Dróntámadás érte a kalugai olajfinomítót

Drónok támadtak meg egy olajfinomítót Kaluga régióban – számolt be a SHOT Telegram csatorna.

A helyi lakosok szerint az első üzem környékén robbanások hallatszottak. Az előzetes adatok szerint a légvédelmi rendszerek működésbe léptek, de hivatalos adatok még nem érkeztek meg, és áldozatokról sem tudni.

Szemtanúk megjegyezték, hogy május 10-én hajnali egykor több erős robbanás is hallatszott a Dzerzsinszkij kerületben, nem messze a Polotnyany Zavod állomástól. Felhangzott több UAV repülésének hangja is. Ezek után tüzet és füstoszlopot lehetett látni az olajraktár felett – írja a Lenta.

4 millió euró gyűlt össze Szlovákiában Ukrajnának

Szlovák aktivisták 4,17 millió eurót gyűjtöttek össze egy cseh kezdeményezés keretében, amellyel Kijev számára lőszert vásároltak – számolt be a České Noviny című újság.

Ebből az összegből 2692 lövedéket vásárolnak a cseh fegyvergyártó STV Grouptól, a lőszer megérkezése legkésőbb nyár végén várható.

Robert Fico miniszterelnök 2023 októberében megalakult szlovák kormánya megtagadta a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, és átfogó humanitárius támogatást nyújt Kijevnek.

Ukrán drónokat semmisítettek meg több orosz régióban

Tegnap este az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) öt drónját Brjanszk, Belgorod és Moszkva térsége felett, ezenkívül egy drónt Podolszk városa felett, amely Moszkva felé repült – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Manfred Weber az egész EU-ban kötelező katonai szolgálatot akar

A háborús pszichózis egyre inkább eluralkodik a nyugat-európai politikusok körében. Manfred Weber már az „európai atomfegyverről” beszél – számol be róla a Magyar Nemzet.

A minap a BR24 televíziós műsorban

Manfred Weber néppárti frakcióvezető az európai atomfegyver mellett szólalt fel.

A német politikus, az Európai Néppárt frakcióvezetője a BR24 választási beszélgetésében kijelentette, hogy „szükségünk van egy európai atomfegyverre”. 

WEBER, Manfred
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU listavezetője 
Fotó: Leonhard Simon / Forrás: MTI/EPA

Mint mondta, ha Emmanuel Macron francia elnök felajánlja Európának a francia atomfegyvert, akkor ez egy „olyan ajánlat Franciaország részéről, amelyről beszélnünk kell”.

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők egy nap alatt 302-szer támadták meg Szumit 60 külön támadásban – jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás május 9-én.

Több mint 12 ezren jöttek csütörtökön Ukrajnából

Magyarország területére csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 5742 fő lépett be, a román–magyar határszakaszon belépők közül 6686 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. 

Orosz kémet fogtak el 

Az ukrán nemzetbiztonság elfogott tegnap egy harkivi férfit, aki az oroszoknak kémkedett. A 45 éves férfi állítólag megadta nekik az ukrán lőállások helyzetét.

Harkivot támadták az oroszok

Harkivot lőtték éjszaka és hajnalban az oroszok, egy lakónegyedben tűz ütött ki, egy ember megsérült – jelentette Ihor Terekhov polgármester a Telegramon. A mentőalakulatok jelenleg is a helyszínen tartózkodnak. Oroszország a közelmúltban fokozta a 2021-ben 1,4 millió lakosú Harkiv elleni támadásokat rakéták, siklóbombák és drónok bevetésével – írta a The Kyiv Independent. 

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában