Új elnöke van a zsinatnak

2024.04.24. 11:20

Steinbach József dunántúli püspök lett a református egyház első embere

Steinbach József dunántúli püspököt, balatonalmádi lelkipásztort, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnökét választotta lelkészi elnökének a Magyarországi Református Egyház zsinata szerdán megtartott balatonszárszói ülésén. A református egyház legfőbb döntéshozó szervének lelkészi alelnöke Pásztor Dániel tiszáninneni püspök maradt – számolt be róla honlapján a református egyház.

MW

Steinbach József református püspök beszédet mond egy iskolafelújítás átadóünnepségén, Csopakon 2024. március 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Balog Zoltán dunamelléki püspök, korábbi zsinati lelkészi elnök lemondását az elnöki tisztségről a zsinat határozatban vette tudomásul – olvasható a reformatus.hu portálon. A zsinati képviselők ugyancsak határozatban mondtak köszönetet Balog Zoltánnak és adtak hálát Istennek az egyházi vezető által az elmúlt három évben elvégzett „hűséges egyházépítő szolgálatért”. A dokumentum egyúttal elismeri, hogy a püspök „szerteágazó szolgálatában közéleti szerepvállalása során hibázott”, ugyanakkor arra kéri az érintettet, maradjon meg a református egyház munkájának végzésében, és tehetségét, tudását, tapasztalatát továbbra is fordítsa az egyház javára.

„Alázattal elfogadjuk a Balog Zoltán püspök személyét ért méltányos kritikát, de az utóbbi hónapokban személye elleni méltatlan támadásokat egyházunk nevében a Zsinat az egyházzal szembeni támadásnak tekinti. Ezért a Magyarországi Református Egyház határozottan visszautasít minden kívülről vagy belülről jövő olyan beavatkozást, amely az egyházunk belső autonómiáját sérti. Visszautasítjuk azt a törekvést is, amely az egyháztagság részéről jogszerűen felmerülő kritikát a média által felerősítve pártpolitikai célokra kívánja felhasználni” – szögezi le a zsinati határozat.

Mint ismert, Balog Zoltán püspök azután kényszerült lemondani a Magyarországi Református Egyház zsinati lelkészi elnöki tisztségéről, miután kiderült, hogy Novák Katalin elnöki tanácsadójaként azt javasolta, hogy a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endre elnöki kegyelmet kapjon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában