Nehéz feladat előtt állnak

2024.08.06. 11:00

Golovin Vlagyimir: itt már nem lehet sokat hibázni, győzni akarunk a svédek ellen!

Bár a férfi kézilabda-válogatott a franciák elleni vesztes mérkőzés után búcsúzott a párizsi ötkarikás játékoktól, a női válogatott csoportja harmadik helyén végzett, és Golovin Vlagyimir együttese Svédországgal csap össze az elődöntőbe jutásért kedden este. A magyar csapat edzője szerint kulcsfontosságú lesz, hogy kevés hibával játszanak majd az északiak ellen.

MW

Vlagyimir Golovin, a magyar csapat szövetségi kapitánya

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar női kézilabda-válogatott továbbjutott a negyeddöntőbe, azaz a legjobb nyolc közé a párizsi olimpián. Golovin Vlagyimir együttese két-két győzelemmel és vereséggel, valamint egy döntetlennel csoportja harmadik helyezettjeként lépett tovább a legjobb nyolc közé, míg a skandinávok másodikként zártak a hatosukban. A két csapat Lille-ben csap össze kedden este, ahol a helyi focistadionban alakítottak ki egy csarnokot.

GOLOVIN Vlagyimir
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány beszél játékosaihoz
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Csökkenteni a hibák számát

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a balátlövő Debreczeni-Klivinyi Kinga poszttársát, Kácsor Grétát váltotta, és Janurik Kingával is posztra cserélt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, ugyanis ő Szemerey Zsófi helyét vette át – olvasható az Origo oldalán. A magyar válogatott részben éppen a svédek elleni sikernek köszönheti, hogy kijutott a párizsi játékokra, hiszen áprilisban a debreceni olimpiai selejtezőn 28–25-re legyőzte a svédeket – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Golovin Vlagyimir szerint ennek nincs különösebb jelentősége a negyeddöntőre hangolva.

Ez teljesen más mérkőzés lesz, mint ami volt akkor

– kerülte meg a kérdést a magyarok kapitánya, aki szerint a korábbi mérkőzésekhez mérten most nem fognak beleférni a technikai hibák

Az eddigi meccseken voltak olyan periódusaink, amikor működtek az elképzeléseink és a figuráink, s adódtak olyan szakaszok, amikor ez kevésbé ment, mérkőzéseken belül is nagyon hullámzó teljesítményt nyújtottunk. Fontos találkozó vár ránk, amelyen nem fér bele a sok technikai hiba, mert minden rontást kihasználnak a svédek. Rendkívül fontos, hogy csökkentsük a hibák számát

– árulta el Golovin Vlagyimir, aki egy svéd játékost is kiemelt a mérkőzés előtt.

A hibák és a labdaeladások csökkentése azért lényeges, mert Nathalie Hagman abban a pillanatban, ahogy elveszítjük a labdát, már a mi kapunk előtt terem, erre nagyon oda kell figyelnünk. Védekezésben masszívak, mozgékonyak, folyamatosan kilépnek a falból a védők, akár tíz-tizenegy méterre is, szóval a kapujuktól távol is már próbálják megakadályozni az ellenfél támadásépítését. Nemcsak méltó riválisok lennénk, győzni akarunk!

– fejtette ki a magyar csapat edzője, és hozzátette, hogy az északiak átlövéseire is oda kell figyelniük majd.

Gyengébben lőnek szélről

A kedden 17.30-kor kezdődő meccs előtt a svédek két világklasszisa, az eddig 24 gólt szerző Nathalie Hagman és Jamina Roberts különös panasszal élt – írta meg a Magyar Nemzet. A csapat két klasszisa amiatt méltatlankodott, hogy Lille-ben, ahol a negyeddöntőkkel folytatódik a torna, nem alhatnak együtt.

Mindketten sokat beszélünk, ezért szeretünk együtt lenni

– árulta el Hagman, miért is ragaszkodnak egymáshoz Robertsszel. Az olimpia A-csoportjában a svédek a norvégokat négy, a németeket három, Dél-Koreát hat, míg a szlovénokat zárásként négy góllal győzték le, egyedül a dánok ellen szenvedtek vereséget, mindössze két góllal a szinte végig szorosan alakuló találkozón. 

A svédeknél a kapusteljesítmény nagyon kiemelkedő, 37 százalékos mutatójuk az egyik legjobb az egész mezőnyben, a magyar együttes részéről tehát nagyon koncentrált befejezésekre lesz szükség, és ez összecseng Golovin Vlagyimir gondolataival, miszerint nem lehet sokat hibázni. A mieink esélyeit növelheti , hogy az északiak szélről kifejezetten gyengén lőnek: 29 lövésükből csak 14 eredményezett gólt, és ez egy jól kihasználható előnynek tűnik, minden bizonnyal érdemes lesz sok svéd befejezést a szélre szorítani a magyar kapusoknak, akik ilyen helyzetekből 36 százalékos hatékonysággal védtek eddig a tornán

Golovin Vlagyimir együttesében eddig Klujber Katrin volt a legeredményesebb, a Ferencváros klasszisának jó játékára nagy szükség lesz. Klujber a góllövőlista második helyén áll jelenleg, a csoportmeccsek során 27 gólt szerzett. Az egymás elleni mérleg összességében a magyar csapat felé billen, 30 találkozóból 19 magyar győzelemmel. A tétmérkőzéseket tekintve már sokkal kiegyensúlyozottabb a statisztika: 15 mérkőzésből 7 magyar és 6 svéd győzelem, 2 döntetlen mellett. A legutóbbi tíz találkozó tovább árnyalja ezeket a számokat, hiszen inkább Svédország számára jött ki jobban a lépés az utóbbi években. Amennyiben a svédek ellen győznénk, akkor a a francia–német negyeddöntő továbbjutójával játszhatunk az elődöntőben.

A negyeddöntő programja (Lille):

Magyarország–Svédország 17:30


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!