Csodás eredmény

2024.08.10. 13:03

Második ezüstérmét szerezte meg Csipes Tamara Párizsban

Csipes Tamara – akárcsak három éve, Tokióban – ezüstérmet nyert szombaton a női kajakosok 500 méteres versenyében a párizsi olimpián. A döntő másik magyar résztvevője, Gazsó Alida Dóra hatodik lett.

MW

Vaires-sur-Marne, 2024. augusztus 10. Az ezüstérmes Csipes Tamara a nõi kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezõs és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 10-én. MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

A fináléban ott volt az esélyesek között a címvédő és világbajnok új-zélandi Lisa Carrington, aki a nyolcadik olimpiai aranyáért szállt versenybe, honfitásra, Aimee Fisher, a dán Emma Jörgensen és Gazsó Alida Dóra és bízhatott akár dobogós helyezés elérésében is.

Szijjártó Péter is gratulált az ezüstérmesnek:

Tokióban Carrington, Csipes, Jörgensen, a tavalyi, duisburgi vb-n Carrington, Jörgensen, Csipes volt a sorrend az élen. Fisher az idei világkupákon kétszer is legyőzte honfitársát, Carringtont, májusban, Szegeden a világ eddigi legjobb idejét evezte 1:46.19-cel. Ennél Csipes ment jobban a válogatón, de az nem nemzetközi verseny volt, ezért nem regisztrálták.

A négyesben korábban kétszeres olimpiai bajnok, a futamot öt ötkarikás éremmel kezdő Csipes, aki idén megnyerte Szegeden az Eb-t, kiválóan rajtolt, és gyorsan az élre állt. Ez sokat ígért, mert általában Carrington szokott vezetni. A táv felénél Csipes még mindig az élen lapátolt, csak az új-zélandi klasszis tudta vele tartani a lépést. A táv második felére viszont utóbbiban több erő maradt, így Csipesnek ezúttal is meg kellett elégednie a második hellyel, mint három éve.

Carrington a nyolcadik olimpiai aranyával beérte a sportág eddig abszolút csúcstartóját, a német Birgit Fischert.

CSIPES Tamara; GAZSÓ Alida Dóra
Az ezüstérmes Csipes Tamara (b) és a hatodik helyezett Gazsó Alida Dóra a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntője után 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás:  MTI

A harmadik helyre Jörgensen futott be. Gazsó, aki a mezőnnyel jött végig, hatodikként ért célba.

A két magyar előzőleg négyesben harmadik, párosban második volt.

Csipes Tamara a magyar küldöttség 16. érmét – a hatodik ezüstöt – szerezte a párizsi olimpián.

Csipes Tamara: megleptem magamat az első kétszázon

Csipes Tamara – aki akárcsak három éve Tokióban, szombaton a párizsi olimpián is ezüstérmet nyert a női kajakosok 500 méteres versenyében – elmondta, hogy

 jobban tartott az új-zélandi Aimee Fishertől, mint az immár nyolcszoros ötkarikás aranyérmes Lisa Carringtontól.

Mára már olyan fáradt voltam, hogy nem gondolkoztam. Nem is tudom, mikor voltam versenyen ilyen fáradt. Vigasztalt, hogy biztosan Lisa is fáradt, de féltem, hogy a másik új-zélandi meglephet, aki két napot pihent

–mesélte a versenyről.

Kiemelte, a középfutam nem esett jól neki, „ráadásul kicsit túráztattam magam, hogy félórával kevesebb a pihenőm, mert az én középfutamom volt később”. 

CSIPES Tamara
Csipes Tamara a nõi kajak egyesek 500 méteres versenyének dönőjében 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás:  MTI

Hozzátette, fél óra ilyenkor elég sokat számít, de úgy állt neki, hogy ebből a napból kell a legtöbbet kihoznia, lesz, ami lesz, maximális pályát szeretne menni, amit nem ront el, és amivel elégedett lesz.

Nagyon koncentráltam az elején, mert tudtam, hogy gyorsak a lányok, és ha lemaradok, fáradtan nehéz megcsinálni a végét. De úgy megleptem magamat az első kétszázon, hogy ez a lendület bevitt. Talán emiatt is dobta el az ütőt a másik új-zélandi lány, annak kifejezetten örültem. Tőle talán jobban tartottam, mert két világkupán megverte Lisát. Ami nem biztos, hogy jó volt, mert Lisa választott egy másik taktikát. De egy hétszeres olimpiai bajnoktól kaptam ki, nem lettem rosszabb Tokió óta, ugyanúgy álltunk a dobogón, én elégedett vagyok ezzel

– nyilatkozott Csipes.

Hozzátette, a középfutamban nagyon nyugodt volt, mert neki jót tesz mentálisan, hogy a döntő előtt van még egy pálya, amikor úgymond lehet rontani.

Persze, ott volt a fejemben, hogy mit mondok, ha nem jutok be, mert az kötelező, hozni kell. Az időjárás is jó volt, az nagy terhet vett le a vállamról, meg hogy ott volt mellettem Dorka, mert tartottam tőle, hogy esetleg bekerülök a két új-zélandi lány közé, akik között nagy a rivalizálás. Amikor beálltam, csak arra fókuszáltam, hogy úgy mint Szolnokon, beálltunk ketten, csőlátás és csak az én pályám számít

– fogalmazott.

Csipes Tamara köszönetet mondott párospartnerének, Gazsó Alida Dórának. 

Nagyon sokat számított, hogy az elmúlt két évben ott volt mindig a nyakamon, és vitt előre. Lábujjhegyen kellett állnom folyamatosan, hogy ne érjen utol. És mondtam neki, hogy Los Angeles már az övé...

   A 34 éves Csipes Tamara hozzátette, ez volt az utolsó világversenye.

Bevillant, hogy köszönöm magamnak, hogy így zárhattam le.

Hüttner Csaba: mindenki kihozta magából a maximumot

Hüttner Csaba szövetségi kapitány kijelentette, büszke a magyar kajak-kenu válogatottra, amely négy ezüst- és három bronzérmet szerzett a párizsi olimpián.

„Ha arról beszélünk, hogy mindig csak az arany számít, akkor rosszabb a mérleg, ugyanakkor hét érmet szereztünk tíz versenyszámból, és soha nem volt magyar csapat minden számban döntőben egy olimpián" – értékelte a csapat teljesítményét Hüttner.

Kiemelte, mindenki kihozta magából a maximumot.

„Azt gondolom, aki benne van ebben a sportágban, láthatja, hogy évről évre hogyan erősödik, és miken múlik egy aranyérem vagy pontszerző hely. Nagyon büszke vagyok erre a csapatra, és azt gondolom, mindenki kihozta magából a maximumot."

A lebonyolításról elmondta, ha két órán belül döntő van, nem elfogadható, ha valaki negyven perccel többet pihen a másiknál – utalt ezzel Csipes Tamara esetére.

„Ez nem éppen sportszerű játék, főleg mert ebben a mezőnyben négy vagy öt világklasszis volt. Ettől függetlenül Lisa Carrington bizonyította, hogy ennek a sportágnak kiemelkedő klasszisa, mert minden számban ő nyert."

Hangsúlyozta, minden szakág kiválóan teljesített.

„A férfi és a női kenupárosunk is szerezhetett volna érmet. Kiss Ágnes úgy jött az olimpiára, hogy nem is indult felnőtt világversenyen, csak az Európa Játékokon tavaly. Ő kicsit többet várt magától, és ez - azt gondolom - rányomta a bélyegét a teljesítményére. De nagyon közel voltak az éremhez. A férfi páros pedig balos kormányos és nagyon erős jobbos szélben versenyzett, a mostani időben biztosan érmes lett volna. Ezt bizonyították év közben az edzéseken és a versenyeken is."


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!