Gyaloglás

2024.08.07. 13:08

A pécsi születésű Récsei és Venyercsán képviselte hazánkat a vadonatúj olimpiai versenyszámban

Móga Richárd

Forrás: Récsei Rita

A pécsi születésű Récsei Rita nevéhez fűződik a legjobb magyar teljesítmény húsz kilométeres gyaloglásban a 2024-es párizsi olimpián, így talán ennek is köszönhetően a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója végül úgy döntött, hogy Oláh Barbara helyett Récsei állhat rajthoz Venyercsán Bencével a vadonatúj olimpiai műsorszámban, a maratoni gyalogló vegyes váltóban.

Talán így volt a legigazságosabb is, hiszen áprilisban Antalya városában a Magyar Honvédség Sportszázad szakaszvezetője szerezte meg a kvótát Venyercsánnal az új versenyszámra.

Ami a szerdai megmérettetést illeti, az útvonal a francia főváros több nevezetességét érintette, így többek között az Eiffel-tornyot és a III. Sándor hidat is. Venyercsán 45:33 perc alatt teljesítette az első szakaszt, és a 19. helyen váltotta Récseit. A Honvéd atlétája 1:32:00 óránál adta vissza a képzeletbeli stafétabotot, s a második részt gyorsabban, 42:07 perc alatt sikerült teljesítenie. A magyar sportolónő 14:47 perces hátránnyal ért be, így huszonegyedik helyen zárt a páros a huszonöt duót számláló mezőnyben.

Aranyérmet szerzett a spanyol Álvaro Martin és Maria Pérez, ezüstéremnek örülhetett az ecuadori Brian Daniel Pintado és Glenda Morejón, a dobogó harmadik fokára pedig az ausztrál Rhydian Cowley és Jemina Montag állhatott fel.

A magyar gyaloglók ezzel befejezték szereplésüket a játékokon. A 20 kilométeres versenyben Helebrandt Máté a 44., Venyercsán a 46., Récsei 33., Madarász Viktória 42. lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!