Közélet

2011.08.09. 11:17

Kacsakölcsönző nyílhat Mánfán

Címkék#Mánfa

A spanyolcsiga egyik leghatékonyabb természetes ellensége az indiai futókacsa, ami megeszii a kártevőt, ezért Nyugat-Európában már bevált csigairtó „módszerré” vált.

K. E. I.

Ahogy arról a Dunántúli Napló nemrég beszámolt, a 850 fős települést ellepték a barna meztelen csigák, amelyek nem kegyelmeznek a veteményeseknek: amit találnak, megrágnak, komoly károkat okozva ezzel a kertek tulajdonosainak. A hír hamar bejárta az országot, a lelkes segíteni vágyók pedig egymás után keresték fel az önkormányzatot. Elhangzott ugyanis, hogy a spanyolcsiga egyik leghatékonyabb természetes ellensége az indiai futókacsa, ami hajlandó megenni a nyálkás kártevőt, ezért Nyugat-Európában már bevált csigairtó „módszerré” vált. A híradást követően több kacsatartó felajánlotta, hogy jutányos áron eladna a bajba jutott falunak pár jószágot, igaz, volt, aki 8000, mások mindössze 500 forintért darabjáért.

Hohn Krisztina polgármester lapunknak elmondta, elgondolkodtak az ajánlatokon, és nem kizárt, hogy hamarosan helyi „kacsakölcsönzőt” nyitnak. Az elképzelések szerint a község vásárolna 10–15 futókacsát, amelyeket aztán ingyen bérbe adnának a helyi családoknak. Egy kert csigamentesítéséhez átlagosan két kacsa szükséges, így az állatok házról házra járnának, és mindenhol elpusztítanák a kártevőket.

Mivel a futókacsa húsa és tojásai nem fogyaszthatóak (emiatt otthon tartani nem igazán éri meg), a kacsák várhatóan a mánfai falugondoknál telelnének. Bár mindez egyelőre csak terv, nem kizárt, hogy hamarosan megvalósul, hiszen a falubeliek már nem győzik kézzel összeszedni a kertjeiket letaroló több száz meztelen csigát, tette hozzá a polgármester.

A spanyolcsiga ellen több módszer is van (például a csigairtó szerek vagy a sózás), de ezek többsége vagy a talajt károsítja, vagy csak kis területen, kevés kártevő ellen hatékonyak.

K. E. I. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!