Kosárlabda

2024.08.09. 10:04

Nagy pofont kaptak, de még részvételi jogot szerezhetnek a jövő évi U19-es világbajnokságra

Móga Richárd

Forrás: FIBA

A portugáliai U18-as Európa-bajnokság negyeddöntőjét ugyan elvesztette a három pécsivel kiegészülő magyar női kosárlabda-válogatott Spanyolország ellen, de még mindig van miért küzdeni, ugyanis az ötödik helyezett még részvételi jogot szerez a jövő évi U19-es világbajnokságra.

A csoportküzdelmet álomszerűen kezdte Laczka Miklós együttese, Horvátországot sikerült legyűrni a nyitányon (63–40), de aztán Belgium (60–55) és Lengyelország (63–49) is nagy falatnak bizonyult. Na de a nyolcaddöntő egy ideig biztosan emlékezetes marad: az első negyedben kétpontos előnyt szerzett a válogatott Olaszország ellen, a következő két felvonásban viszont egyet-egyet lefaragott a rivális, így maradt izgalom a végjátékra. Nem sokkal a lefújás előtt 64–56-ra vezetett az olasz gárda, de a magyar csapat hatalmasat küzdött, visszajött a meccsbe, s 66–64-es állásnál Toman Dóra utolsó másodpercben dobott hármasával összejött a fordítás.

A legjobb nyolc között Spanyolország ellen nem volt esély a bravúrra (95–46), de többek között az NKA Universitas Pécs három kiválósága is értékes tapasztalatokat szerzett: Rátkai öt pontot dobott, leszedett egy lepattanót, s kiosztott három asszisztot. Josepovits tíz pontig, tizenegy lepattanóig jutott, míg Gréts nyolc percet tölthetett a parketten.

Az 5.-8. helyért tehát lehet még küzdeni, s a kitűzött cél eléréséhez előbb szombaton 14 órától Finnországot kellene felülmúlni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában