Modellezés

2021.07.28. 13:15

Tavaly a járvány mindent borított, de a drónosoké a jövő

A három szakágat űzők közül az autósok a legelégedettebbek az Ércbányász Modellező Klubnál, ahol kimagaslóan jó a létesítményhelyzet.

Horváth László

A koronavírus-járvány a modellezőknél is mindent borított, tavaly sok versenyük elmaradt, a repülősöknél szinte valamennyi. Csak el ne kiabáljuk: idén jobb a helyzet, júniustól már beindult a versenyeztetés, ezt az Ércbányász Modellező Klubnál űzött mindhárom szakágban, az autósoknál, a repülősöknél és a hajósoknál is örömmel vették. A tavaly fennállásának 50 esztendős jubileumát ülő sportkomplexum (az egyesület idén 64 éves) a sportág hazai élvonalába tartozik, a kerek évfordulót 2020-ban az autósok új off road pálya avatásával ünnepelték. Azóta is maximálisan kihasználják a létesítményt, idén már öt versenyt rendeztek ezen az újmecsek­aljai bázison, idehaza a legtöbb országos bajnokságot náluk rendezik. A következő éppen a hétvégén, most szombaton lesz, az RC offroad 1/8 MB 5. fordulója, ami reggel 9-kor kezdődik, a nézők számára a belépés ingyenes.

Az Ércbányász Modellező Klubnál – ahol a világon egyedülálló a létesítményhelyzet, mindhárom szakágnak van pályája, a körrepülősöké az egyetlen Magyarországon – 50 feletti a taglétszám, az autósok vannak a legtöbben, 30-an, a repülősöket és a hajósokat (utóbbiaknak Orfű a főhadiszállása) 10-10 sportoló képviseli. A versenyzők többsége még ifjúsági korú.

– Nálunk, repülősöknél alig van versenyző, és ez nem csak pécsi jelenség – fogalmazott Mohai István, ahogy ő magát bemutatta: az őskövület, 1970 óta versenyez, az egyik legrégebben bejegyzett klubtag. – Utánpótlás nem nagyon van, a körrepülő kategóriákban eltűntek a fiatalok, márpedig ez a sportág hanyatlásának egyik jele. Rá kellett jönnünk, hogy az r/cy repülősöké és a drónosoké a jövő, ennek megfelelően át kell állnunk az új kihívásokra.

Vasvári Pál, az autós szakág szakosztályvezetője (aki maga is indul még versenyeken) úgy véli, hogy nekik nincsenek ilyen gondjaik, elegen vannak, a létszámemelkedésük jónak mondható.

– Folyamatosan keressük a támogatókat, ez a záloga annak, hogy hosszabb távon is fenn tudjunk maradni. Mert csak tagsági díjból nem lehet megélni – nyilatkozta.

A modellezőknél most a szezon közepénél tartanak, ami áprilistól szeptemberig húzódik. Mindhárom szakágat figyelembe véve az Ércbányász Modellező Klubnál remélik, hogy további megszorítások már nem lesznek, és az idényt simán be tudják majd fejezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában