Koncertkritika

1 órája

Nick Cave: A koncert bebizonyította, hogy az élet szép, egészen új rock megközelítésben is

Azért a rocklegendák sem egyformán működnek a színpadon! Nick Cave és a The Bad Seeds koncertjén október közepén a Papp László Sportarénában azonban ott volt a baranyai könnyűzenei és képzőművész világ színe-java, mintha csak előre tudták, érezték volna, hogy itt emlékezetes estre van kilátás.

Mészáros B. Endre

A koncert, amelyen Nick Cave beragyogta az éjszakát, sokakat megmozgatott, a fellépés mindenkit elvarázsolt. A koncert és a kritika kapcsán talán fontos lehet, hogy mellettem például az arénában A POSZT-győztes színházi zenész, Kovács Márton ült, aki Mohácsi János rendezővel olyan felejthetetlen színdarabokat alkotott, mint A képzelt beteg, Az elveszett levél, vagy az Istenítélet, s együtt találgattuk, hogy ezúttal Nick Cave & The Bad Seeds: Wild God albumának bemutatója nyomán milyen költői szövegre, milyen rockzenére készülhetünk a fellépés során.

A Nick Cave koncert Budapesten rengeteg embert érdekelt
Nick Cave koncertje sokakat elvarázsolt
Fotó: Hegedûs Márta

Elragadtak az isteni vad érzelmek Nick Cave fellépésén

Telitalálat volt az előzenekar, az ír The Murder Capital, mely monoton sátáni énekével, torzított gitárzenéjével a sötét mélységbe repített, volt tehát honnan felemelkedni. Aztán olyan magasra jutott a közönség, amit tényleg csak az „isteni” jelzővel lehet jellemezni. 

Elöljáróban annyit, van vagy 3 ezer rock CD-m, melyek mélyéről időnként előkerül egy-egy Nick Cave lemez is. Ám ő nekem eddig a rockköltők táborát erősítette, mely az én olvasatomban  Jim Morrisonnal és Bob Dylannel kezdődött, Leonard Cohennel folytatódott, Nick Cave pedig a toplistámon leginkább Tom Waits mellett állt, mert a hangulatuk minden másnál varázslatosabb. Igaz, Tom Waits inkább ír kocsmába visz, Nick Cave pedig templomba. 

Ám most felfedeztem Nick Cave hasonlatosságát David Bowie-val is, miután a színpadon igazi showműsort, rockszínházat teremtett. Egy hittérítő volt, egy szektavezér, aki meggyőzte a hallgatóságot a felsőbbrendűségéről, olykor meg woodoo varázsló és táltos, aki ráolvasással, kántálással repítette a közönséget egy másik dimenzióba. 

És nem volt megállás! 

  • Öltönyben, nyakkendősen érkezett és három órán át mondta, énekelte, hintette az igét, de már az első számok beszippantottak mindenkit. 
  • Két kivetítő és háttérfilm fokozta a szavak, a dallamok súlyát: időnként úgy jelent meg az első sorok rajongó tábora kivetítve, mint az úr felé könyörgők sokadalma. 
  • Egy négytagú vokál adta a ritmus hátteret, mely hol gospel karként szólt, hol szólistaként hozott éteri hangokat. 

Összességében minden dal sokkoló volt, földhöz szögezte a hallgatóságot, lebegtünk ég és föld között, miközben Nick Cave tanított bennünket úszni a különleges közegben. Minden dal önállóan is fergeteges hangulatot teremtett és nem akartam elhinni, hogy hetvenes rockerek és huszonévesek egyformán tudnak őrjöngeni ezekre a szerzeményekre, de legfőképpen a showműsorra, a Nick Cave monodrámára. Ha meg egy kicsit leült a zene, akkor rátett a The Bad Seeds egy lapáttal, egyedülálló hangeffektekkel, hangszeresen és énekben egyaránt. Ha valami nem tetszett, akkor az leginkább az aréna büfészolgáltatása, mely már nem először tizedelte meg ezresekkel a pénztárcámat - érdemes lenne például a műanyagpoharakat egységesíteni, és korábbi koncertekről elhozott poharakba mérni a söröket, üdítőket.      

Vannak rockrajongó ismerőseim, akik esküsznek rá, hogy otthon, hi-fi környezetben a legjobb a klasszikus rockot hallgatni. Én azonban most megértettem, hogy jó dolog a minőségi stúdiófelvétel, de az igazi zene csak az ilyen koncerteken mar bele a szívünkbe. Ahol költő, rockikon, előadóművész és színházi rendező egy személyben áll színpadra, és berántja egy sajátos hangulatba a hallgatóságot. Kit érdekel ilyenkor hogy 20 ezer vagy 40 ezer forintos jeggyel jutott ide? A lényeg a pátoszból, érzelmekből, önfeledt szabadságból, felszabadult félelemből felépített est, aminek a hangulata, az összhatása elkísér egy életen át. Örömet és bizalmat kaptunk az élettel szemben, holot Nick Cave-nek két felnőtt fia elvesztését követően lenne oka búslakodni. Ez a zene ez a koncert tényleg megmutatta a rock mindent elsöprő erejét és leckét adott mindenkinek életszeretetből. 

Nick Cave &The Bad Seeds: Wild God

Papp László Budapest sportaréna,

október 13.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában