Új megjelenés

2 órája

Fekete szív: súlyos árat kénytelen fizetni egy nő, amiért megpróbál elválni férjétől

Hamarosan újabb regénye jelenik meg Fritsi Péternek. A kötet a fekete szív címet kapta, és középpontjában egy válás története áll, ami mégis sokkal több annál. A könyv lapjain egy lány igazi nővé éréséről olvashatunk, méghozzá egy lebilincselő, pattanásig feszített közegben.

Bama.hu

Néhány olvasónak már volt szerencséje olvasni a fekete szívet. Nyomasztónak, meglepőnek, fordulatosnak találták a történetet, és azt is megjegyezték, hogy a szocializmus korát olyan jól ábrázolja Fritsi Péter, hogy még azok is át tudják érezni az akkori időszak történéseit, akik még nem éltek akkor. A kötetről mi is elbeszélgettünk a szerzővel. 

fekete szív, komlói író, Fritsi Péter
Új regénye jelenik meg Fritsi Péter, komlói írónak fekete szív címen
Forrás: Fritsi Péter
  • Előítéletek
  • A fekete szív egy pszichothriller
  • A szocializmus időszakában játszódik
  • Vissza a múltba

– Mi adta az ötletet ehhez a regényhez?

– Nehéz lenne egy specifikus kiindulópontot említeni, de az biztos, hogy szerettem volna azokról az előítéletekről írni, amelyekkel a nőknek nap mint nap szembe kell néznie. Sokszor kerültek ezek szóba az élettársammal különböző szituációkban, és úgy gondoltam, ez egy olyan téma, amivel érdemes mélyebben foglalkozni. Szeretek átlagemberekről írni, akik valamilyen korántsem átlagos helyzetbe keverednek, ahol kénytelenek áldozni mind a testi, mind pedig a lelki épségükből egyaránt. A fekete szívben egy fiatal nőről olvashatunk, aki 1979-ben megpróbál elválni a férjétől, de ezért súlyos árat kénytelen fizetni. Ítélkeznek fölötte, meghurcolják, de hogy mibe keveredik pontosan, az legyen inkább meglepetés.

– Hogyan határoznád meg a kötet műfaját?

– A műfaji besorolása kétséges, talán a mai divatos pszichothriller kategóriába illik a legjobban. A regény első fele Ria lelki dilemmájával foglalkozik, miközben lassan elindul egy nyomozás is. A második fele már inkább egy thriller-akció-horror keverék − ahogy a főszereplő egyre aggasztóbb titkokat fedez föl a múltból, úgy a történet is egy sötétebb tónust ölt. Szeretem hangsúlyozni, hogy ez nem horror, de néhány olvasói visszajelzés már említést tett arról, hogy a végén bizonyos jelenetek elég hidegrázósra sikerültek. 

– Hogyan született meg a könyv? Milyen hosszú út áll mögötte és mögötted, mint író?

– Lassan húsz év áll mögöttem, mint író, a fekete szív a negyedik regényem. Ez a könyv született meg a leggyorsabban eddig, a megírása három-négy hónapot ölelt fel összesen. Kötve hiszem, hogy ez mindig így lesz, hiszen mindegyik regényt más és más megírni.

A fekete szív a szocializmus időszakába kalauzolja el az olvasót

 – Miért pont a benne lévő időszakot választottad a kötet idejének? Miért jó ez az időszak egy thrillernek és egy drámának?

– Nem tudom, hogy ez-e a legjobb időszak. A főszereplő múltját a nagymamám visszaemlékezései adták a gyerekkorára, a szakmáját édesanyám után választottam, mivel ők ebben a korban éltek, valahogy evidens volt, hogy én is ezt az időszakot választom. Egyrészt kifejezetten szeretem a nosztalgiafaktort, másrészt mivel a regény sokaknak ismerős helyszínen játszódik, fontosnak tartottam, hogy korban a történet eltávolodjon. A kutatómunkát pedig kifejezetten élveztem, ami a regény megírásához szükséges volt. Izgalmas volt fölkutatni a régi frizura- és ruhadivatokat, csak úgy, mint azt, hogy milyen cigarettákat lehetett kapni ilyenkor.

fekete szív, Fritsi Péter, Komló, borító, Gerst Panna
A hamarosan megjelenő fekete szív borítója, amelyet Gerst Panna tervezett
Forrás: Gerst Panna

– A helyszín ugyanúgy, mint A székkészítő esetében Komló? Ha igen, akkor miért ezt választottad megint?

– Igen, Komló és környéke. A válasz nagyon egyszerű, még mindig ezen a tájon mozgok a legotthonosabban, az ehhez kapcsolódó anyagokhoz jutok hozzá a legkönnyebben és ihlet meg a legtöbbször. A regény egy jelenetében a főszereplő tesz egy pécsi kitérőt is, ahol egy fodrászüzletet látogat meg. 

– Kinek ajánlod a regényt elolvasásra?

– Aki szeretne kiszakadni a hétköznapokból, és visszarepülni egy másik korba, hogy egy hányattatott sorsú nőről olvasson. Aki szereti a családi drámákat, a feszültséget, és nem retten vissza egy igazán gonosz történettől sem.

A szerzővel 2023-ban A székkészítő című regényéről beszélgettünk:



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában