Keanu Reeves fejéből kipattant képregény most először jelenik meg nyomtatásban, magyar nyelven

Október 5-én a Csorba Győző Könyvtár ismét otthont ad az ősz egyik legizgalmasabb eseményének, a Pécsi Képregényszüretnek, amit idén harmadik alkalommal szerveznek meg. A képregény körül forgó eseményről az egyik szervezőt, Bedekovics Ákost kérdeztük.

Czeczon Enikő

A Pécsi Képregényszüret programkínálata változatos. Előadások, kerekasztal-beszélgetések várják a médium iránt érdeklődőket, de lehetőség lesz szerep- és társasjátékok kipróbálására, valamint különleges vendégekkel, dedikálásokkal, exkluzív bemutatókkal is készülnek a szervezők.  

III. Pécsi Képregényszüret, olvasmány, gyűjtés
Szerep- és társasjátékokkal, előadásokkal, képregényekkel várják az érdeklődőket a III. Pécsi Képregényszüretre
Fotó: Löffler Péter

– Mire számítsanak idén a látogatók? 

Idén több fronton megerősítjük a rendezvény gyökereit, illetve hozunk új elemeket is. Az eseményt egyébként a Pécsi Egyetemi Könyvtárral való szoros együttműködésben hozzuk tető alá. Már az első rendezvényünkön 2022-ben is lehetett társasjátékozni, de ezt idén egészen új szintre emeljük. Steiner Kittivel tavasszal megalapítottuk a CsavarGo Képzelet - Pécsi Képregény és Társasjátékos klubot. Ennek keretein belül rendszeresen szervezünk játék tanításokat, illetve különböző tematikájú játékesteket, most ősztől pedig megerősítjük a képregény klub irányvonalunkat is. Itt lehetőség nyílik elmerülni a képregények izgalmas és lebilincselő világában, akár még csak félve ismerkedik a médiummal a kedves olvasó vagy egészen elkötelezett rajongója. Ezeken a találkozókon igyekszünk minél változatosabb programokkal készülni egész évben. A klub a Képregényszüretre is kitelepül, és társasjátékokkal várja az érdeklődőket. Mindemellett a képregényes fronton több workshopot is tervezünk az eseményre. Az egyiket egy kiváló rajzoló, Berta Dániel fogja tartani. Nála a karakter design alapjait és annak legfontosabb elemeit lehet majd megismerni. Az MKSZ támogatásával érkezik a pécsi gyökerekkel rendelkező Csordás Dániel is a rendezvényre, akinek munkásságával egy beszélgetés keretein belül lehet találkozni, majd pedig Dani várja az érdeklődőket a workshopján. Ezen kívül az egyik legismertebb hazai alkotó, Brazil is bejelentkezik online egy Draw&Talk stílusú alkotói panelre. 

– Milyen társasjátékokat lehet majd kipróbálni? 

A CsavarGo Képzelet vette gondozásába az idei társasjátékos felhozatalunkat, melynek keretein belül több kiváló játékmester is csatlakozik majd hozzánk. Steiner Kitti vezetésével olyan családi és családi+ játékokat lehet megismerni, amik az elmúlt években jelentek meg, vagy éppen mostanában lettek díjnyertesek. Így egészen biztosan játszani lehet az idei Mensa-díjasokkal, asztalra kerülnek a Farkasok, vagy a német Év játéka díját, az idei Spiel deh Jahres-en is bezsebelő A légi társasággal. Ha pedig befut, akkor Pécsen nálunk fog bemutatkozni a Hősök, kívül tágasabb! is. Ezeken kívül számos frissebb megjelenésű játékot lesz lehetőség kipróbálni. Itt azonban nem áll meg a történet. A CsavarGo Képzelet jóvoltából több játékfejlesztőt is sikerült Pécsre hívnunk, akiknek játékaik különböző fázisokban vannak. Ezek mindegyikét lehet tesztelni egésznap a rendezvényen. Ki lehet próbálni a megjelenés küszöbén álló Mumusokat vagy a még fejlesztési szakaszban lévő Silent Drink-et, a Lampiris-t, a Van sütnivalód?-ot, valamint a kampány előtt álló Oghmu-t is. Aki pedig többet szeretne tudni ezekről a játékokról, azoknak bátran ajánlom a CsavarGo podcastet, hiszen a legtöbbről már meséltünk a műsorban. 

– Az esemény leírásában szó esik a szerepjátékokról. 

Így van. Összefogtunk a Pécsi Szerepjáték és Wargame Egyesülettel, akiknél majd az eseményen ismerkedni lehet a szerepjátszás örömeivel, illetve át lehet élni velük néhány vérfagyasztóan izgalmas kalandot is a nap során. Aki pedig még ennél is merészebb, az kipróbálhatja a Zombie Road TTRPG-t, melynek közösségi finanszírozási kampánya épp most fut. 

– Exkluzív bemutatót is ígértek. 

Igen, készülünk még egy meglepetéssel azon túl is, hogy erre az eseményre jelenik meg az elmúlt 30 év legsikeresebb amerikai eredeti ötleten alapú képregénye, amely Keanu Reeves fejéből pattant ki. A BRZRKR már a Cultree indulása óta olvasható digitálisan, de most először jelenik meg nyomtatásban magyar nyelven, két borítóval. Úgy érzem, az idei rendezvény merőben más lesz, mint a korábbiak voltak. 

– Az eddigi képregényszüreteket nézve van létjogosultsága a rendezvénynek Pécsen?  

Természetesen van, csak úgy, mint az ország többi régiójában is, ahol évről évre egyre sikeresebbek az ilyen típusú rendezvények. Hiszem azt, hogy Pécsen is van egy olyan közeg, aki nyitott az új dolgok felfedezésére, megismerésére. Ám ezek kialakulásához idő kell. Számunkra különösen fontos, hogy egy nagy és összetartó közösséget építsünk, és bebizonyítsuk, hogy Európa egykori kulturális fővárosa igenis jó táptalaja lehet a médiumnak. Szeretnénk évről évre nívós rendezvényt szervezni, remek kísérőprogramokkal, ahol mindenki jól érezheti magát. 

– Terveznek terjeszkedni? 

Vannak terveink és céljaink a régióban, éppen ezért ötletekből és elképzelésekből sincs hiány. Viszont mindegyik megvalósításához idő kell. Szeretnénk, ha a régió egyik legnívósabb független rendezvényévé tudnánk felfejleszteni a Képregényszüretet, és talán még Pécs határain is túl tudnánk nőni. De majd meglátjuk mit hoz a jövő.  

A szervezők elsősorban azt szeretnék, hogy mindenki jól érezze magát a III. Pécsi Képregényszüreten

– Mire számíthatunk az idei rendezvényen? 

Elsősorban arra, hogy aki kilátogat a rendezvényre, az jól fogja érezni magát, és megismerkedik számára új dolgokkal. Bízunk benne, hogy sikerült olyan programkínálatot összeállítanunk, amiben minden érdeklődő megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódási formát. Nívós Szüretet szeretnénk aratni minden ősszel, nem érjük be puszta mezei börzézgetéssel. Aki szakmailag szeretne fejlődni annak ott lesznek a kerekasztal-beszélgetések, valamint a workshopok. Aki csak kikapcsolódni és játszani szeretne, azok számára pedig számtalan egyéb opciót tudunk biztosítani. Hisszük azt, hogy az idei Képregényszüret kínálata az, amit a jövőben alapszintnek tekintünk majd. És ez az irány, aminek szellemében megszervezzük a rendezvényt, elnyeri majd az érdeklődő közönség tetszését. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában