Napóleonról tartottak előadást

2024.09.01. 11:30

Egy ember, akiről több kötet jelent meg, mint ahány nap eltelt a halála óta

A közelmúltban az MCC pécsi képzési központjában történelmi előadásra került sor. Az „Egy hódító, aki Európát formálta” című nyilvános program Bonaparte Napóleon uralkodását és az utána következő európai szövetségi rendszert állította a középpontba.

Mohay Réka

Dr. Hahner Péter történész, az MCC Rubicon Történettudományi Műhelyének vezetője Bonaparte Napóleon uralkodásáról, illetve háborúinak geopolitikai következményeiről is beszélt az MCC pécsi képzési központjában. A hódító ismertségét, legendás népszerűségét mutatja többek között az is, amint az előadó rávilágított, hogy több kötet jelent meg róla, mint ahány nap eltelt a halála óta.

MCC Pécs, Hahner Péter,  Napóleon
Napóleon tevékenységét értékelte dr. Hahner Péter történész, az MCC pécsi eseményén
Fotó: Laura Nagy / Forrás: MCC

Mint Hahner elmondta, Napóleon az európai történelem egyik legnagyobb- és legütőképesebb hadseregét állította fel, mellyel kis túlzással uralma alá vetette Európa csaknem minden népét, illetve ellenőrzése alá vonta a kontinens fő gazdasági és kereskedelmi központjait.

A napóleoni háborúk hatásai, a hatalmi egyensúly változásai és az új világrend kialakulása mind olyan tényezők voltak, amelyek formálták a kor politikai és gazdasági eseményeit, alakították a kontinens geopolitikáját

 – fogalmazott Hahner Péter.

A történész arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy Napóleon rendkívüli tehetséggel, munkabírással, széles körű olvasottsággal, sokoldalú műveltséggel bírt, melyet ráadásul igen rövid idő alatt szerzett meg. 

Fontos volt számára a tehetséggondozás: nem véletlenül vitt magával népes tudós társaságot az egyiptomi hadjáratára, valamint alapított egyiptomi intézetet.

Az igazat megvallva, hadtörténeti szempontból jó néhány félresikerült vállalkozása volt. Azt kell mondanunk, nem hódítóként, sokkal inkább államférfiként ért el nagy eredményeket. Reformjaival megteremtette a modern Franciaország alapjait

 – fejtette ki előadásában a műhelyvezető.

Legyen szó az államháztartás kiegyensúlyozásáról, a bankszektorról vagy épp a közigazgatásról, Napóleon mindenhol rendet tett. Számos intézkedése – kisebb módosításokkal – a mai napig érvényben van Franciaországban.

A Napóleon által teremtett béke nem tartott sokáig

A birodalmon belüli béke, melynek népszerűségét köszönhette az uralkodó, azonban csak nagyon rövid ideig maradt fenn, és az ország ismét háborúba sodródott. 

  • Innen kezdve általánossá válnak a háborús túlkapások, és Napóleon esetében a személyes ambíciók előtérbe kerülnek a nemzeti érdekekhez viszonyítva.
  • Egyre többen fordultak el tőle, s végül megállíthatatlan hanyatlásba borult uralma.

Dr. Hahner Péter úgy értékelte Bonaparte Napóleont, mint aki az államot egységes, központosított, felülről irányított gépezetnek tekintette, s éppen pragmatikus, gyakorlatias szemlélete miatt volt képtelen megérteni a szabadságvágy, a hazafiasság vagy a vallásos hit erejét. Hadvezérként számos rossz döntést hozott, ennek ellenére a modern Franciaország alapjait hagyta hátra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában