Az alapítóra emlékezve

2024.09.14. 13:04

Kós Lajos 100 címmel nyílik tárlat a Bóbita Bábszínházban (galéria)

A pécsi Bóbita Bábszínház legújabb időszakos kiállítása szeptember 14-én 17 órakor nyílik meg Kós Lajos 100 címmel. A képzőművész, bábtervező, rendező, a Bóbita bábegyüttes alapítója és névadója előtt tisztelegnek a tárlattal.

Tóth Viktória

 Kós Lajos száz esztendővel ezelőtt, 1924-ben született. Bábok, díszlet- és bábtervek, előadásokról készült fotók és felvételek lesznek láthatók a művész életművéből. 

A Dunántúli Napló újságírói és fotóriportere is számos premierre ellátogattak a Bóbitába, fotóikon tehát visszaköszönnek a régi idők előadásai. A hét királyfi előadás bemutatóját például 1985-ben tartották, az újságban így számolt be kollégánk: Kedvesen megformált textil bábokat mozgatnak a Bóbita bábszínészei. Felsorakozván a bábok a szivárvány színeit ragyogtatják fel a színpadon (Kós Lajos tervei).  A Séta az állatkertben című darab is nagyon sikeres volt a gyerekek körében, ezt 1989-ben mutatták be.

Kós Lajos idejében kezdték el utcára vinni a bábokat, a direktor irányítása alatt a város több pontján szerveztek bábkiállításokat, s embernagyságú bábok is megcsodálhatóak voltak az előadásokban. Nemzetközi bábfesztivált is rendeztek Pécsen, s a Szárnyas Malac Napon, a Király utcában tartottak bábos szilveszteri felvonulást. Kós Lajos nyugdíjba vonulása után is hasznos szakmai tanácsokkal látta el az új bábos generációt. A bábszínház jelenlegi igazgatója, Sramó Gábor az alapító örökségét tovább vitte, hasonló színvonalon, szívvel-lélekkel vezeti az intézményt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában