Szeptember 16-án elindult az új szolgáltatás

2 órája

Az e-könyv kölcsönzést elsők között vezette be a CSGYK Magyarországon

Magyarországon a Csorba Győző Könyvtár elsők között vette be szolgáltatásai közé az elektronikus könyv (e-könyv) kölcsönzést. Ez az új lehetőség szeptember 16-án indult, és az érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasók számára ingyenesen elérhető.

Czeczon Enikő

Nem most volt már, amikor megjelentek az e-könyvek. Voltak félelmek, hogy ezek majd lecserélik a papír alapú köteteket, de sokak örömére azért ekkora forradalmat nem sikerült elérniük. Ennek ellenére azonban megmaradtak, és vannak olvasók, akik inkább az ilyen formátumú olvasmányokat választják, és nemcsak könnyebb hordozhatósága, hanem az ára miatt is.

e-könyv, csgyk, kényelem
Sokak a kényelem miatt választják az e-könyveket
Fotó: MW

Sokak kívánsága vált valóra az e-könyv kölcsönzéssel

Az olvasás szerelmeseivel folytatott beszélgetések során nem egyszer felhozódott az a téma, hogy milyen jó lenne elektronikus könyveket kölcsönözni könyvtárakból. Sokak számára ez a lehetőség azért lenne könnyebbség, mert ha valaki éppen nem ér rá bemenni egy könyvtárba, akkor egy-két gombnyomás, és máris tud magának olvasmányt szerezni.

A CSGYK által bevezetett e-könyv szolgáltatás a CloudLibrary elnevezésű platformon keresztül történik. Az új szolgáltatás révén beiratkozott olvasók szépirodalmi (kortárs irodalom, szórakoztató irodalom, bestsellerek) és szakirodalmi művekhez (pszichológia, gyermeknevelés, életvezetés) is hozzájuthatnak e-könyv formában, akár otthonról, távoli eléréssel is, a nap 24 órájában. 

A CloudLibrary webes formában https://www.yourcloudlibrary.com/ és ingyenes applikációként is elérhető mind Android, mind iOS rendszerű telefonokra. A felhasználóknak ezen belül csupán a saját könyvtárukat kell kiválasztani, majd megadni olvasójegyük vonalkód számát és a könyvtári katalógus felületén használt jelszavát. 

Az e-könyv kölcsönzési szolgáltatás a felületen elérhető kínálatból a könyvtár által megvásárolt e-könyvekre vonatkozik. Eddig közel 100 könyvet szerzett be a CSGYK, amelynek számát és összetételét a használati adatok és a használói visszajelzések alapján a jövőben bővíteni fogják.

Egyidejűleg egy darab e-könyv kölcsönözhető, aminek kölcsönzési ideje két hét. A kölcsönzési idő lejártát követően pedig az e-könyv elérhetősége megszűnik az olvasó számára.

További részletek a csgyk.hu oldalon találhatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában