Könyvbemutató

2 órája

A zongorista-zeneszerző titokban tartja a múltját

Szeptember 22-én a Pécsi Zsidó Hitközségben délután 5 órakor könyvbemutatót tartanak. Az eseményen Szántó T. Gábor mesél A jazzprofesszor című művéről.

Czeczon Enikő

A kötet egy drámai életút és egy modern magyar jazzregény, amelyben a főhős, a zongorista-zeneszerző Gonda János titokban tartja múltját: a nyilas üldöztetést és a Rákosi rendszer alatti börtönbüntetést. Menedéket számára, az Ausztráliába kivándorolt apja és testvére hiánya, itthon maradt anyja és nagyanyja tragikus életfordulatai elől, az Amerikai Hangja rádióadásaiból elsajátított zene, a rögtönzés szabadsága, majd a szerelem jelenti.

A két szenvedély azonban egymás ellen fordul, miközben a magyarországi jazzoktatást megalapozva, a Kádár-kor kínos kompromisszumaival is meg kell küzdenie.  

A történet párhuzamos idősíkokon bomlik ki. A szerző az emlékezet működésének többféle modelljét is ábrázolja, hogy számot adjon főhőse önmagával folytatott viaskodásáról, miközben a 20. század magyar történelme és a korszak pezsgő jazzélete is átszövi a regényt. 

Az íróval az idei Gonda János díjas Szabó Dániel beszélget, zongorán közreműködik Szabó Dániel.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában