Színes előadások

2024.09.16. 08:20

A tudományok bűvöletében telnek az esték két napig

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat. A rendezvényt a tudományok és a kutatói életpálya népszerűsítésére hozták létre, és minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén tartják meg. Magyarországon is több intézmény, köztük a Pécsi Tudományegyetem is már évek óta szervez programokat az esemény keretében a város és a térség lakóinak.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Már lehet regisztrálni a 2024-es Kutatók Éjszakája programsorozat pécsi eseményeire. A rendezvényhez a PTE több kara is csatlakozott, amelyek érdekes előadásokkal készülnek szeptember 27-ére és 28-ára, amikor is a tudományok rejtelmeibe mélyedhetnek el az érdeklődők.


A különféle tudományok feltárják titkaikat

Az egyetem Állam- és Jogtudományi Karán hat előadás keretében téma lesz a mesterséges intelligencia, a kvantumgazdaság, a negatív nyomok kriminalisztikai üzenetei, a célravezető kommunikáció, az állatok jogai, valamint a kuruzslók, a szemfényvesztők és a boszorkányok. 

Az Általános Orvostudományi Kar számtalan előadással készül a Kutatók Éjszakájára. A témák között szerepel a csontritkulás, a genetika, az allergia, az elhízás, a mesterséges élelmiszer-színezékek, a családfák, a stressz és a szorongás is. Mindezek mellett lehetőség lesz bebarangolni a bonctermet, valamint egy immun-szabaduló szobát is létesítenek a napra a karon, ahol a résztvevők az immunrendszer működését érthetik meg, miközben problémamegoldó képességükre és logikájukra támaszkodva rakják össze a megoldást. 

A szervezők sorából nem marad ki a Bölcsészettudományi Kar sem, ahol az egyik előadás arról az 1953-as gyilkosságról szól majd, amely Óbánya és Mecseknádasd között történt és egy párttitkár volt az áldozat. De szó lesz arról más program keretében, hogy mi köze a palacsintasütésnek a tanuláshoz, hogyan alkalmazható az oktatásban a mesterséges intelligencia és az 1920-as években Pécsett tiltott táncokról is beszélnek az egyik előadáson. 

Az Egészségtudományi Kar is számos programmal készül, szeptember 27-én a Kutatók Éjszakájával egybekötve tartják meg a Konfuciusz Intézetben a őszközép ünnepet holdünnep , amely a kínai kultúra egyik legfontosabb eseménye. Mindemellett terítékre kerülnek az ETK programjain az étrend-kiegészítők, a mikroműanyagok is és még sok minden más.  

További előadásokat tartanak a programsorozat keretében a Gyógyszerésztudományi Karon, a Klinikai Központban, a Közgazdaságtudományi Karon, a Műszaki és Informatikai Karon, a Szentágothai János Kutatóközpontban, valamint a Természettudományi Karon.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában