Zrínyiről szóltak az elmúlt napok

2024.09.08. 20:00

A hősökre emlékeztek a leghősiesebb városban

A 16. századi hagyományőrzők mellett megfértek a II. világháborús fegyverek is. Több százan látogattak el az elmúlt napokban a Zrínyi Napokra, a leghősiesebb városba.

Tóth Viktória

Fotó: KOVACS LILIANA

Az elmúlt évek legsokrétűbb, legkomplexebb programsorozatával készültek az érdeklődők számára az idei Zrínyi Napokon. Szombaton és vasárnap mi is ellátogattunk a rendezvényre, ám a programok sora olyan hosszú, hogy mi is csak néhány elemet tudunk kiemelni.

A rendezvénysorozat a csütörtöki megemlékezésekkel kezdődött. Szeptember 6-án a helyi iskolák tartottak koszorúzást, a Szigetvári Nemzetközi Művésztelep Heroica című kiállítása is ezen a napon nyílt meg a Zrínyi Vár dr. Hóvári János termében. A kirakodóvásáron, étel és ital standokon mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Szeptember 7-én a várban a Szulejmán szultán türbéjében a kutatási projekt 2024-es eredményét mutatták be. A délutáni, esti koncertekre szinte teljesen megtelt a vár és a Zrínyi tér környéke. Míg a kisebbeknek Brandnyúl tartott fergeteges előadást, a felnőttek a Punnany Massif ismert dalaira szórakozhattak.

 

20. század a Zrínyi Napokon

A rendezvény keretében idén modern katonai programokkal is készültek. II. világháborús tűzerő bemutatásával, fegyver- és gépjármű bemutatókkal, grippen szimulátorral, robotkutyával vártak mindenkit. A vár nyugati oldalán vasárnap délelőtt mi is megnéztük a fegyverbemutatót, melyet a II. világháborús Amerikai Katonai-Polgári Hagyományőrző RKE mutatott be. A fegyverdurrogás hangjára még a terület távolabb részéről is odasereglettek az emberek. A bemutató után pedig a töltényhüvelyket haza is lehetett vinni.

Vasárnap délután a Zrínyi téren volt a hagyományőrző alakulatok ünnepi jelentéstétele. A látványos eseményen szigetvári és környékbeli, valamint az ország távolabbi részéről érkezők és határon túli gárdák, vitézek és alakulatok is felvonultak. Ezután a vár udvarán Zrínyi Miklós sírfedlapjának koszorúzása történt, majd a délután tovább folytatódott hadijátékkal, koncertekkel.

A Zrínyi Napokhoz kapcsolódó programok a vasárnapi nappal nem értek véget. Szeptember 14-én tartják meg a Zrínyi 1566 Emlékfutást a Végvári Futókért Alapítvány szervezésében. Aznap reggel 8 órakor lesz a gyülekező a várban a Zrínyi-szoborcsoportnál. Ugyanaznap adják elő a Zrínyi 1566 musicalt is a várban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában