A Punnany Massif is fellép

2024.08.23. 07:00

Múlt és jelen is megfér egymás mellett az idei Zrínyi Napokon

Kevesebb mint két hét múlva kezdődnek a Zrínyi Napok. A programterv elkészült, idén is változatos, minden korosztály számára élvezhető rendezvényekkel készülnek Szigetváron.

Tóth Viktória

Szeptember 5-8. között rendezik meg Szigetváron a Zrínyi Napokat. Évről évre egyre színvonalasabb, szerteágazóbb programsorral készülnek a szervezők, ez idén sem lesz másképp.

A szigetvári Zrínyi Napok hamarosan kezdődnek
A szigetvári Zrínyi Napok hamarosan kezdődnek
Fotó: Laufer László

Mint azt már megszokhattuk, a rendezvény szeptember 5-én kegyeleti nappal indul a hősökre való emlékezés jegyében. Késő délután a Szent Rókus Plébániatemplomban lesz szentmise, majd Horváth Stanics Márk tiszteletére a róla elnevezett téren lesz megemlékezés és koszorúzás, valamint a Zrínyi téren és a Zrínyi Várban (a Molnár Imre-emléktáblánál) is megemlékezést tartanak. Szeptember 6-án a Tinódi és az Istvánffy Általános iskolák tartanak koszorúzást, majd megnyílik a Szigetvári Nemzetközi Művésztelep Heroica című kiállítása a várban. A Molnár Imre Városi Könyvtárban a Ravazdi László oktatótermet avatják fel és a Kölesdi fehérhímzés tárlat megnyitóját is ekkor tartják. Az estét koncertekkel zárják, a Zrínyi téren a RockToRock lép fel, majd a Trotty Lee'K, a sportcsarnokban a Made in Hungária Roxínház előadása lesz látható.

 

Szombaton és vasárnap igazi programkavalkáddal készülnek Szigetváron

Szeptember 7-én kezdődik a kirakodóvásár és a főzőverseny is ekkor indul. Bizonyára sokan ellátogatna majd a turbéki régészeti feltárások helyszínére is, ahol vezetett csoportos látogatásra lesz lehetőség. A várban a Szulejmán szultán türbéjében a kutatási projekt 2024-es eredményét mutatják be. Szeptember 8-án pedig a hagyományőrzők jóvoltából a tábori élet is megelevenedik. A hadijátékok a rendezvény elmaradhatatlan részét képezik, a Zrínyi téren és a várban is lesznek programok. Például: az óváros eleste, a vár védelme, ünnepi jelentéstétel, Szigetvár ostroma. A Zrínyi 1566 Emlékfutás idén sem maradhat el, ez szombat reggel kezdődik a várban.

– Az előttünk álló napokban sokszínű programkínálattal, közösen emlékezünk Zrínyi Miklósra és a szigetvári hősökre. Nekik köszönhető, hogy városunkat a világtörténelem lapjain említik.  Ez az ünnep a horvát, török, magyar nemzet közös értéke. Míg török barátaink Szulejmán szultánt, horvát barátaink és mi magyarok gróf Zrínyi Miklóst ünnepelhetjük

 – ismertette dr. Vass Péter polgármester a programajánlóban.

A Zrínyi Napok részletes programterve a város hivatalos honlapján is megtekinthető.

Katonai programok és koncertek

A Zrínyi Napok keretében igazán különleges, modern katonai programokkal is készülnek idén, melyek szombaton és vasárnap is tartanak. Előadásokkal, a II. világháborús tűzerő bemutatásával, fegyver- és gépjármű bemutatókkal, toborzó sátorral, grippen szimulátorral, interaktív foglalkozásokkal várnak mindenkit.

A délutáni és esti koncertek is minden évben nagyon népszerűek. Idén a helyi művészek, egyesületek mellett fellép a kicsik nagy örömére Brandnyúl és a Sajtkukac duó. Valamint Koós Réka, Solymosi Tóni és az Abrakazabra zenekar is koncertezik. Talán a legjobban várt esti program a Punnany Massif előadása lesz, szombaton 19 órától lépnek fel a Zrínyi téren.  A záróünnepség pedig vasárnap 20 órakor lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában