Retro Könyvvásár

2024.08.31. 16:20

A Retrovárium mögött mozgalmas nyár áll

Tizenötödik éve már, hogy a Retro Könyvvásár csodájára járnak nemcsak a helyiek, hanem más településről érkezők is. A Retrovárium jubileumi évéről, a nyári időszakról és az őszi, téli tervekről Márkus Istvánnal, a Csorba Győző Könyvtár munkatársával, a Retro Könyvvásár motorjával beszélgettünk.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Már év elején szóba jött, hogy a Retrovárium az évek alatt megfordult, mint kitelepülő a Fishing on Orfű fesztiválon. Egy időre azonban búcsút kellett venniük a rendezvénytől, azonban  2024-ben visszatértek és Retro Olvasóligetként várták az olvasás szerelmeseit egy csendes, árnyékos területen.

Retrovárium: bíznak a további együttműködésben
Retrovárium: bíznak a további együttműködésben

– Nagyon sikeresnek látom ezt a kitelepülést 

– mesélte lelkesen Márkus István

– Remélem, hogy a fesztivál szervezői is. Bízom abban, hogy lesz lehetőségünk még az együttműködésre a jövőben.

A Retrovárium a Fishingen on Orfű után sem unatkozott

Orfű után nem volt pihenés, hiszen pár nappal később Pécsen elrajtolt a Zsolnay Fényfesztivál. Ez alkalomból a könyvvásár este 7 órától egészen éjfélig a Király u. 9. kapualjában várta az érdeklődőket, és a hömpölygő tömegből sokan ki is váltak, hogy megcsodálják ezt a könyves szigetet.

– Július 27-én volt az első félév zárása, és azt hittük, hogy mivel megkezdődött az igazi nyaralós időszak, ezért nem jönnek majd sokan, de pozitívan csalódtunk, ugyanis rengetegen érkeztek – mondta a könyvtár munkatársa. – Tízesével, húszasával vitték a köteteket.

Megtudtuk beszélgetésünk során azt is, hogy minden szombat után 6-7 fővel növekszik a Retro Könyvvásár Facebook-oldalát követők száma, ami hatalmas öröm az egész csapatnak.

– A félévzárás után rögtön kezdetét vette a 17. Ördögkatlan Fesztivál, aminek már évek óta részesei vagyunk a Bölcsész Udvar jóvoltából. A megszokott nagyharsányi helyen vártuk Retro Olvasó Ligettel az érdeklődőket. A fesztivál ezen helyszíne több mint 50 programnak adott otthont – számolt be lelkesen Márkus István. – A fesztivál szervezői meg is jegyezték, hogy az egyik legszínvonalasabb udvar a Bölcsész Udvar, és nekünk nagy öröm, hogy ennek részesei lehettünk.

A Retro Könyvvásár második félévét szeptember 7-én nyitja meg a Király utca 9-es szám alatt, de ezen a napon zajlik a Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztivál is a Széchenyi téren, ahová szintén kitelepülnek az Europe Direct Baranyával közösen. Szeptember 8-án pedig a szigetvári Zrínyi Ünnepen találkozhatnak az olvasók a Retro Olvasóliget és Könyvvásárral.

– Mindenképpen meg kell említenünk a PécsLIT Fesztivált, ami szeptember 9. és 14. között zajlik a városban. Off-programként mi is várjuk 14-én a látogatókat a Retro Könyvvásárba, ahol a kortárs magyar írók könyvei kerülnek fókuszba

 – mesélte a Retrovárium motorja.

A könyvvásár őszi programjai között szerepel a 8. Tanuló Város Fesztivál, amelynek keretében 20-án és 21-én a Széchenyi térre települnek ki a Retro Olvasóliget és Könyvvásárral, valamint meghívást kaptak az október 4-5-i pécsbányai Gesztenye Liget Fesztiválra.

– Hivatalosan október 23-án zárnánk a félévet, de a tavalyi példát követve, a nagy népszerűség miatt ez idén sem történik meg, folyamatosan jelen leszünk szombatonként az udvarban. December 7-én, 14-én és 21-én pedig Adventi Retro Könyvvásárral várjuk a vendégeket karácsonyi muzsikával, könyves karácsonyfával és ünnepi hangulattal – osztotta meg velünk Márkus István. – Ezzel zárjuk a tartalmas 15. évadunkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában