Magas színvonalon

2024.08.05. 19:15

Kiállítás nyílt a „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023" pályázatra érkezett művekből

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: blurAZ

Szeptember 30-ig megtekinthető a Nagyharsányi Szoborpark fogadóépületében a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata által meghirdetett “Nagyharsányi csata emlékhelye 2023” építészeti pályázat kiállítása.  

Negyven évnél fiatalabb építészek számára hirdette meg az MMA Építőművészeti Tagozata és a Duna-Dráva Nemzeti Park a pályázatot az 1687-ben lezajlott nagyharsányi győztes csata emlékhelyének fejlesztésére. A szervezők innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott pályaműveket vártak.  

Az MMA által kiadott közleményben olvasható, hogy az ötletpályázat célja nem a megvalósítás volt, a pályázatokban fogant értékes elképzelések a mohácsi csata ötszázadik évfordulója közeledtében feltétlen inspirációt adnak ehhez. 

A beérkezett pályaművek száma – 18 darab –, és magas színvonala alapján a Bíráló Bizottság a pályázatot eredményesnek nyilvánította és így véleményezte: „A pályázók mindegyike átérezte és pályaművében megjelenítette az 1687-ben lezajlott győztes nagyharsányi (más említésekben Harsány-hegyi, Szársomlyó-hegyi, vagy második mohácsi) csata jelentőségét. A pályázatok bizonyítják, hogy a nemes szándékkal és erős akarattal épített jelenlegi emlékmű továbbfejlesztése szükséges lenne.” 

Az eredményhirdetésről és a pályázat díjazottjairól az MMA oldalán tájékozódhatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában