Kezdődik az iskola

2024.08.30. 12:24

Ingyenes tankönyvek és tanszercsomagok is segítik az évkezdést

Az őszi tanévkezdés apropóján tartott sajtótájékoztatót dr. Hoppál Péter, Pécs és térsége fideszes országgyűlési képviselője és Tóth László Ákos, a Pécsi Tankerület igazgatója. A tankerületre vonatkozó adatokról és a családoknak nyújtott állami támogatásokról a Pécsi Meszesi Általános Iskola könyvtárában számoltak be.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Mint dr. Hoppál Péter hangsúlyozta, a kormány évek óta biztosítja az ingyen tankönyveket minden diák számára, 1-13. évfolyamig. Ezt kiegészíti az, hogy az összes családtámogatási juttatást előre utalja a Magyar Államkincstár, ezzel is segítve a tanévkezdést.

Az állam az önkormányzatokon keresztül a nagycsaládból érkező és a rászoruló gyermekek számára ingyenes iskolai étkeztetést is biztosít. A szeptember 1-jétől bevezetett, új szabályozás szerint pedig a kormány támogatja a középiskolás diákok ingyenes KRESZ-vizsgáját.

Tóth László Ákos a Pécsi Tankerület adatai kapcsán elmondta, minden intézményében (ez 39 székhelyintézményt jelent) nyugodtan indulhat az oktatás, a pedagógus álláshelyek (közel 2000) be vannak töltve, minden szakfeladat biztonságosan ellátható.

– Idén 1200 elsős diák indítja a tanévet, 9. évfolyamra közel 500-an iratkoztak be, összességében a Pécsi Tankerületben 14000 diák vesz részt az oktatásban

 – tájékoztatott az igazgató.

Mint elmondta, a Pécsi Tankerületben 150 millió forintos támogatást jelentenek az ingyenes tankönyvek (dr. Hoppál Péter hozzátette, országosan 15 milliárd forint jut e célra).

– Nemcsak tankönyvet osztunk, hanem a hátrányos helyzetű családok gyermekei számára tanszercsomagot is. Idén a Pécsi Tankerületben 1040 tanszercsomagot adunk át, a Szigetvári Tankerület és Mohácsi Tankerület iskoláiban pedig 1000, illetve 1400 tanszercsomagot kapnak a diákok

 – fogalmazott Tóth László Ákos.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában