Kilencedjére is Bőköz Fesztivál

2024.08.12. 07:00

Az ingyenes összművészeti eseményen átadják a Boros Misi zenepavilont is

Több mint kétszáz programmal várják a közönséget az idei Bőköz Fesztiválon. A már tradicionálisnak számító, ingyenesen látogatható dél-baranyai összművészeti eseményt augusztus 15. és 25. között rendezik meg.

Czeczon Enikő

Fotó: Gazdag Mihály

Az előző évekhez képest továbbra is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont az ingyenes rendezvénynek a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt, míg új helyszínként a népszerű zarándokhelyen, a máriagyűdi kegytemplomban is lesz program. 

Bőköz Fesztivál: az ingyenesen látogatható dél-baranyai összművészeti eseményt kilencédjere rendezik meg
Bőköz Fesztivál: az ingyenesen látogatható dél-baranyai összművészeti eseményt kilencédjere rendezik meg 
Fotó: Laufer László

Minden program ingyenesen látogatható a Bőköz Fesztiválon

A hagyományos programelemek könnyűzenei nagykoncertek, színházi előadások, folkprogramok, kiállítások, beszélgetések, képzőművészeti tárlatok mellett a dzsessz és a klasszikus zene is helyet kap. Újdonságként Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész vezetésével létrehozták a Dráva Jazz eseményt, amelynek keretében világsztárok lépnek fel: jön Stanley Jordan amerikai gitáros, zeneszerző és a svéd Dirty Loops formáció is. A dzsesszkoncertek mellett a fiatal, tehetséges, középiskolás és egyetemista ütőhangszeres generáció mesterkurzusokon vehet részt. Foglalkozást tart Andrei Pushkarev vibrafonos, Nebojsa Jovan Zivkovic marimbás, Dörnyei Gábor dobos és Horváth Kornél, azaz a tHUNder duó, és három magyarországi zeneművészeti egyetem tanár Joó Szabolcs, Mucsi Gergő, Szabó István is tart elméleti előadásokat. 

A klasszikus és komolyzene kedvelői a hagyományteremtő szándékkal létrehozott Ormánság Classic esemény keretében szórakozhatnak. Ennek részeként a nyitónapon Bogányi Gergely lép fel vendégeivel, Binder Károllyal, Varga Gáborral és Boros Misivel a máriagyűdi kegytemplomban, valamint augusztus 24-én átadják a Boros Misi Zeneligetet Tésenfán.

A fesztiválra Varga Gábor Polgár Évával és Borbély Lászlóval a Carpathian Impressions produkciót hozza el, később pedig Rákász Gergely orgonaművész is koncertet ad. Közönség elé áll majd a Bujtor vonósnégyes is Schneider Szilveszter ütőhangszeres közreműködésével, valamint a Wespa Quartet és a Brass Line fúvós formáció. 

A Bőköz ideje alatt egy új színházi tér is nyílik Drávacsehiben a Forrás Színház és a Soproni Petőfi Színház művésze, a 2018-ban elhunyt Horváth László emlékére. Augusztus 14-én Platón Szókratész védőbeszéde látható itt Boráros Imre Kossuth-díjas színművész és Varga Gábor zongoraművész előadásában. Ugyanitt lép fel a Magyarországi Szerb Színház és a Szabadkai Népszínház Az atya foga című zenés komédiájával. Mindemellett két Kossuth-díjas művész, Szarka Gyula és Huzella Péter is fellép az új helyszínen. Az Újszínház pedig három előadással érkezik a fesztiválra.  

Mindemellett a Navracsis Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett zajló Bőköz Fesztiválon idén újra megrendezik az ormánsági polgármesterek és testületeik találkozóját, valamint a magyar pásztorkutyák terelőversenyét, de a Szaporcáról elszármazottak is összegyűlnek a településen a rendezvény ideje alatt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában