Dallamokkal telik meg az Ormánság

2024.08.22. 07:03

Bőköz Fesztivál: Kékfestő kiállítás után Boros Misi Zeneliget nyílik Tésenfán

Augusztus 15-én kezdetét vette a IX. Bőköz Fesztivál. A programsorozat idén augusztus 25-ig tart, s ezúttal is neves fellépőkkel, színvonalas programokkal várja az érdeklődőket. A Bőköz Fesztivál során átadják a Boros Misi Zeneligetet, amelyet maga az ifjú művész nyit meg zongorakoncertjével.

Mohay Réka

A Bőköz Fesztiválnak idén is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt. Új helyszínként a máriagyűdi kegyhely is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba. A fesztivál nyitónapján Bogányi Gergely és vendégei: Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, érdemes művész, Boros Misi és Varga Gábor lépett fel a kegytemplom mellett.

Bőköz Fesztivál: Kékfestő kiállítás
Bőköz Fesztivál: Kékfestő kiállítás

A Bőköz során ezúttal is fontos szerepet kapnak a magyar népművészet kincsei. Ennek jegyében Tésenfán kékfestő kiállítás nyílt, amely a másfél évszázados művészeti örökséget ápoló Kovács család munkásságát mutatja be.

A tárlat megnyitóján a Tiszakécskéről érkező, Nemzet Művésze címmel és Kossuth-díjjal kitüntetett 96 esztendős mester, Kovács Miklós és családja is részt vett. Az eseményen dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a látogatókat.

A hétgenerációs kékfestő dinasztia, a Kovács Család tevékenysége 1878-ban indult el. Az általuk készített népművészeti alkotások átmossák a lelkünket, s megszépítik azokat is, akik rájuk pillantanak

 – fogalmazott Hoppál Péter.

Visszatérő vendégként Drávacsehiben Szarka Gyula is koncertezett a fesztiválon, aki a két évvel ezelőtti Bőköz alkalmából lapunknak interjút is adott.

Kiemelkedően jó az itteni miliő, igazi fesztiválhangulat. Elismerés illeti a szervezőket, hogy a hazai kulturális élet igazán igényes szeletét hozták el ide, ez biztosan nagy ajándék a helyieknek

 – állapította meg ekkor a Kossuth-díjas művész.

Drávacsehiben minden nap beszélgetéseket hallhatunk neves művészekkel a Bőköz Café Podcast keretében. Az interjúkat Pomezanski György kétszeres Gábor Dénes-díjas újságíró vezeti. 

Az eddigi vendégek között szerepelt többek között Bogányi Gergely zongoraművész, Horváth Kornél előadóművész és Benedekffy Katalin énekművész. Augusztus 22-én Szarka Gyula, 24-én Boros Misi is válaszol majd Pomezanski György kérdéseire. A beszélgetések a Bőköz Fesztivál Facebook-oldalán visszahallgathatók.


Koncerttel egybekötve adják át a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon

Tésenfán ezúttal további különleges programelemre is sor kerül. Nevét viselő zeneligetet kap ugyanis a pécsi születésű Boros Misi Junior Prima díjas, a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díjas zongoraművész.

Rendkívüli megtiszteltetés számomra, hogy tíz évvel a Virtuózok műsorban való szereplésem után átadják a Boros Misi Zeneligetet Tésenfán a Bőköz Fesztivál keretében. Sok szeretettel várom Önöket a megnyitó hangversenyemre augusztus 24-én, szombaton 17:30-kor

 – adta hírül a fiatal zongoraművész közösségi oldalán.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában