A pódiumon túl is hódítanak

2024.07.28. 12:00

Divatnak nem nevezhetjük, de hordják a rockzenekarok pólóit

Ha csak ránézésre kellene megítélni egy koncert stílusát, a fekete, feliratos felsők alapján be is tudjuk kategorizálni. A zenekaros póló a rockzene jelképe lett, de többen csak divatként hordják.

Jusztin Levente

A nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában találkozhatunk olyan ikonikus zenekarok pólóival, mint az AC/DC, Metallica vagy a Guns N’ Roses. Az utcán is lehet látni olyan embereket, akik hordják ezeket a felsőket, úgy tűnik, divatossá vált ezeket felhúzni. Ennek apropóján érdeklődtünk egy baranyai rockerboltban, hogy valóban visszajött-e a zenekaros pólók iránti rajongás.

zenekaros póló, rockzene, divat
A zenekaros póló a rockzene jelképe lett, de többen csak divatként hordják.

Valóban divat lett a zenekaros póló?

Az eladó körülbelül harminc éve működteti a boltját, ahol a zenekaros pólók mellett felvarrókat, kitűzőket, gyűrűket, láncokat lehet vásárolni. A kínálat bőséges, de a vásárlók nem tolonganak. Akármennyire is divatnak tűnik ez a ruhadarab, nem nevezhető határozott trendnek. Ennek okát azzal magyarázta a boltos, hogy régebben konkrétan megkülönböztették egymástól a stílus­irányzatokat, manapság pedig teljesen összemosódtak ezek. Így, aki egy együttes felsőjét veszi fel, valójában semmi extra jelentéssel bíró üzenetet nem hordoz magában, csupán egy olyan mintájú pólót húzott fel, ami tetszett neki. Korábban azért ez nagyon máshogy nézett ki, a klasszikusnak nevezhető rockerek pólóiról megtudtuk, ki milyen irányzatot képvisel. Az ilyen csoportokat mára két korosztály képviseli. Vannak azok, akik fiatalon a stílus szerelmesei lettek, életük során pedig ezt meg is tartották. A másik korosztály pedig az éppen lázadó tinik, a 14-15 évesek, akik keresik önmagukat és saját stílusukat.

Milyen felsőket keresnek?

A két említett korosztály közti különbséget nemcsak a kor, hanem az érdeklődési kör jelenti. Az idősebbek nem akarják levetkőzni egyéniségüket, általában azoknak a zenekaroknak a pólóit keresik, amelyek régebben a kedvenceik lettek (Metallica, KISS, Guns N’ Roses). Velük valószínűleg a Rockmaratonon, és ehhez hasonló helyen találkozhatunk. Akik korábban az irányzat képviselői voltak, azok nagy része nosztalgiából tér be a boltba. Az eladó szerint sokan a párkapcsolatuk miatt tették le az öltözködési szokásukat, de belül ugyanolyan rockerek maradtak.

A fiatalok inkább konkrét zenekarokat keresnek. Önmagukat nem is tudják rockernek nevezni, hisz még a stílusukat keresik. Nehéz is megtalálniuk, manapság a zenei stílusok annyira összemosódtak, hogy nem lehet meghatározni, ki punk, vagy ki metálos. Emellett időszakosan vannak felkapott zenekarok, akik nem ragadnak meg a klasszikus rock­műfajban. Többen általánosságban szeretnék az identitásukat kifejezni, bakancsot, láncot vesznek, egyéb kiegészítőket hordanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában