Krimi, klasszikus

2024.07.06. 18:30

Strandkönyv: olvasmány, amit szívesen viszünk magunkkal, ha fürdeni megyünk

Mit rejt egy táska, ha kiruccanunk a strandra? Naptejet, fürdőruhát, törülközőt, kalapot, plédet – ezek a strandolás elengedhetetlen kellékei –, de van még valami, ami sokaknál szintén ebbe a kategóriába tartozik. Ez pedig egy könyv, ami azzal, hogy megjárja a strandot, meg is kapja a "strandkönyv" jelzőt.

Czeczon Enikő

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Nem létezik olyan, hogy tökéletes strandkönyv, hiszen minden olvasni szeretőnek ez más és más. Ki a romantikus történeteket, ki a krimiket, ki a klasszikusokat választja ilyenkor. Pont ezért több stílusban is ajánlunk olvasmányokat.

strandkönyv, krimi, romkom, klasszikus
Strandkönyv lehet egy krimi, egy romantikus komédia és egy klasszikus is. 
Forrás:  pixabay

Amikor a strandkönyv neve Strandkönyv

A romantikus komédiák, azaz a romkom könyvek kedvelői számára Emily Henry neve nem ismeretlen. A szerzőnek 2020-ban jelent meg Strandkönyv című regénye, amely két írói válságban küzdő szerzőről szól, akik két szomszédos tóparti víkendházban töltik a nyarat. Ők ketten fogadást kötnek, hogy megírják egymás regényét, és az nyer, akinek a könyvét hamarabb eladják. Mi ez, ha nem egy tökéletes nyári olvasmány, ami a vidámsága mellett egyben szívbemarkoló is?

Klasszikusokkal nem lőhetünk mellé

Mit jelent az, hogy klasszikus könyv? Mindenkinek mást, de mi most ezalatt kivételesen azokat az olvasmányokat értjük, amelyek az 1950-es évek előtt születtek. Így ide sorolható egy Lev Tolsztoj vagy egy Jane Austen regény. Sok mindent tudnánk ajánlani, de legyen itt egy különleges példa. Egy kedves olvasónk mesélte, hogy az ő barátja éppen egy Albert Camus művet választott a nyárra, méghozzá A pestist, amiről azt mondta, hogy nem ponyva, inkább könnyed, nyári. Mi is tudjuk ajánlani ezt a kötetet, amelynek népszerűsége nagyon megugrott a Covid-járvány idején, és azóta is szívesen olvassák. Története röviden annyi, hogy egy városban felüti a fejét a pestis, ami ellen a városlakók tehetetlennek érzik magukat, de lassan belenyugszanak sorsukba - kivéve egy orvost.

Borzongani a kánikulában: tökéletes 

Amíg a vámpíros könyvek népszerűsége időszakos, úgy a krimiké nem. Ezek mindig is örök kedvencek maradnak, a kánikulában pedig a legjobb olvasmányok, hiszen megborzongatják az olvasót. Választhatunk a strandoláshoz egy könnyedebb Agatha Christie kötetet, de talán, amiktől a leginkább képes kirázni minket a hideg, az az északi országok íróinak művei. Jó döntés lehet így egy Jo Nesbø olvasmány, főleg, ha télen játszódik, ahogy a Hóember című regény, amelyben az első hó lehullásával kezdetét veszi egy gyilkosságsorozat.

Ha kifogytunk az olvasmányokból...

A könyvek árai napjainkban a magasba szöktek, így akit nem zavar, ha nem vadonatújak, akkor annak érdemes ellátogatni Pécs antikváriumaiba. A belvárosban található a Jókai Antikvárium, a Bagolyfészek, a Könyvfaló, de a Könyvmentők és szombatonként a Retro Könyvvásár is várja az olvasókat. Ugyan nem garantált, hogy megtaláljuk azt a könyvet ezeken a helyeken, amiket szeretnénk, de az biztos, hogy üres kézzel nem távozunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában