Megelevenedik Anglia

2024.07.28. 17:00

Howards End: a szerző legjobb regénye a kritikusok szerint

Ha E. M. Forster angol regényíróról van szó, akkor két könyvét szokták emlegetni. Ezek a Szoba kilátással, valamint a Howards End című kötetei, amelyek nemrég jelentek meg új, szemet gyönyörködtető borítóval a Menő Könyvek jóvoltából.

Czeczon Enikő

Már életében klasszikusnak számított E. M. Forster, akinek a Howards End a negyedik megjelent regénye volt. A kritikusok úgy tartják, hogy ez a szerző legjobb műve, amelyben ismét életre keltette az író az Edward-kori Angliát.

Howards End, könyv, ajánló
Két család áll a Howards End középpontjában
Fotó: Laufer László

A regény középpontjában két család áll. A dúsgazdag Wilcoxék, élükön a sármos, de komoly Henryvel és beteges feleségével, Ruthal, valamint a Schlegel kisasszonyok, akik szüleik halála után egyedül igyekeznek életüket egyengetni. A hölgyek érzékenyek, műveltek és intellektuális lelkivilágukat a londoni teaszalonokban élik. Nem taszítják el maguktól a változó világ új gondolatait, eszményeit. A kötetben a két életforma ütközik egymással, s Leonard Bast, a Helen Schlegel védőszárnyai alá vett hivatalnok is belekeveredik a konfliktusba. Ő a történetben a kis ember, aki a kultúra világába vágyakozik, de tönkreteszi őt a könyörtelen Wilcox és a könyörületes Schlegel család között dúló versengés.

Áthatja a Howards End történetét a rosszindulat és a pénzéhség

A regény tele van gyarlósággal, miközben terítékre kerülnek a kor különböző életfelfogásai és szellemi irányzatai. Az egész történetet áthatja a pénzéhség, a rosszindulat, az előítélet, a birtoklás iránti vágy, valamint a női egyenjogúságért való küzdelem.

Sok olvasó számára bosszantó lehet, hogy a gazdag emberek gondjait feszegeti a szerző, amelyek gyakran felületesek és mondvacsináltak. E. M. Forster azonban nagyon jól visszaadja ezen emberek életét, de nem hagyja őket a problémáikban dagonyázni. Az író karakterei lassan, de biztosan haladnak a saját maguknak ásott gödör felé. A szereplők szembesülnek felépített látszatviláguk buktatóival, amely végül odáig vezet, hogy a kialakított kép összeomlik, és szembesülnek a valósággal.

E. M. Forster merőben eltér kortársaitól. Sokkal felvilágosultabb, sokkal fogékonyabb és teljesen máshogy gondolkodik. Ezzel nincs is baj, viszont sokak számára ez zavaróan hathat, hiszen regényeiben előszeretettel mereng el az élet nagy és semmitmondó dolgairól. Howards End című kötetének lassan csörgedező története van, amit gyakran megszakít egy hosszan kifejtett gondolat, meglátás. Az olvasót ezek a merengések képesek kitépni a történetből, így néha nehéz visszatalálni a szereplőkhöz.


E. M. Forster: Howards End
romantikus, dráma
Menő Könyvek
2024

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában