Háromnapos megemlékezés

2024.07.04. 11:00

Emlékmenet indul a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulóján

Mint korábban hírül adtuk, a Pécsi Zsidó Hitközség szervezésében valósul meg a „Pécs 1944-2024 Holokauszt Emlékév” a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évére emlékezve, július 5-7. között. Ehhez egy emlékmenet is kapcsolódik július 5-én a pécsi Szent Egyed Közösség és a Menetelés az Életért Mozgalom szervezésében.

Mohay Réka

Július 5-én, pénteken emlékmenet tiszteleg a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulója alkalmából az embertelen események áldozatai előtt.
Az eseményt a Pécsi Szent Egyed Közösség és a Menetelés az Életért Mozgalom szervezi, és szorosan kapcsolódik a Pécsi Zsidó Hitközség háromnapos megemlékezéséhez. Az Emlékmenet lehetőséget kínál arra, hogy a pécsiek kifejezzék tiszteletüket és megemlékezzenek a tragikus történelmi évek áldozatairól.

Az emlékmeneten részt venni kívánók 14:00 órakor gyülekeznek a volt Lakits-laktanyánál, a mai fogászati klinikánál (Tüzér utca 1.). Innen indulnak, és érintik a Zsidó Temetőt (Szív utca 2.), a volt Pécsi Gettót (Mártírok útja), majd végül a vasútállomáson lévő Mártírok Emlékművénél (Indóház tér 1.) fejezik be útjukat. A menet útvonala körülbelül 2,5 km hosszú, és várhatóan 16:00 óráig tart.

A résztvevőket az emlékmenet végén autóbusz szállítja a Káptalan utcába, ahol részt vehetnek a háromnapos megemlékezés hivatalos megnyitóján.

 

Az emlékmenet szervezői mindenkit várnak, akit megérintenek a múlt tragikus eseményei

Az emlékmenet szervezésébe bekapcsolódó keresztény közösség célja, hogy közös kiállásról tanúskodjon a zsidó nép mellett, „célja, hogy keresztények, felekezettől függetlenül, egységben álljunk Isten elé, beismerve elődeink közönyösségét, beismerve elkövetett bűneiket, kifejezve a ma élők szeretetét a zsidó nép felé” – fogalmaznak a szervezők.

A szervezők szívesen látják mindazokat, akiket megérint a 80 évvel ezelőtt mártírhalált halt 4000 baranyai zsidó honfitársunk tragédiája, azokat is, akik vagy az áldozatok vagy az elkövetők leszármazottai. Várják azokat, „akik szívükön viselik városunk sorsát, és hisznek abban, hogy közös jövőt csak barátságra, kiengesztelődésre lehet építeni, valamint azokat, akik nemet akarnak mondani a gyűlölet minden formájára” fogalmaznak a szervezők.

További részletek az emlékmenet Facebook-eseményénél olvashatók.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában