Kirándulás

2024.07.29. 10:01

Csodás kilátás nyílik a városra a Tettyei romoknál lévő kilátóból

Pécsnek és a Mecseknek számtalan hangulatos pontja van, ahol sétálhatnak, vagy éppen megpihenhetnek és beszélgethetnek az emberek. Ilyen hely a Tettyei romok is.

Czeczon Enikő

A Tettyei romok Pécs egyik nevezetessége, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a városra. A szépen kialakított park központi részén található Szathmáry György pécsi püspök XVI. század elején épült reneszánsz nyári palotájának romjai.  Az egykoron pompás épület 1543-ban a törökök kezére került, akik derviskolostorrá alakították. A villa a török időszak után indult pusztulásnak, majd a 19. században tovább romlott az állapota: köveit elhordták, díszeit letördelték.  A 20. század elején konzerválták a villát. A 2010-ben rendezett Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat alkalmával pedig ismét rendbe tették és új elemekkel bővítették. Az egyik új elem egy kilátó, amelyről körbe lehet tekinteni. Itt szoktak beszélgetni a fiatal párok, de kirándulók is szívesen megmásszák ezt az elsőre furcsának tűnő, rozsdás építményt. Mindemellett maga a tér is hangulatos, ahová gyakran viszik ki a kiskedvenceket játszani. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában