A Modern Magyar Képtárban

2024.07.05. 08:45

Auschwitzban mártírhalált halt pécsi festőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás

Auschwitzban mártírhalált halt négy pécsi festőművész: Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit műveiből nyílik ma kiállítás a holokauszt 80. évfordulója alkalmából a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Modern Magyar Képtárában – adta hírül a közgyűjtemény.

Bama.hu

A JPM tájékoztatása szerint Király Lajos (Pécs, 1921. március 27. – Auschwitz, 1944) iskoláit Pécsett végezte, a középiskolában Gábor Jenő volt a rajztanára, majd később Gebauer Ernő, illetve Martyn Ferenc tanítványa lett. 1942-ben, Fülep Lajos és Elek Artúr támogatása ellenére sikertelenül felvételizett a budapesti Képzőművészeti Főiskolára. Tehetséges fiatal művészként képeivel többször szerepelt a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának Csoportos kiállításain.

Tragikus élettörténete folytatásaként felidézték, hogy a vidéki zsidóság deportálásának megkezdésekor Budapesten, apjánál tartózkodott, s a híreket hallva hazautazott Pécsre. Anyjával és nővérével együtt deportálták. Nővére, Erzsébet túlélte a holokausztot, s Király Lajos művei az ő, majd halála után két fiának, Zádori Ivánnak és Zádori Péternek a tulajdonában maradtak fenn.

Roder Judit (Pécs, 1920. július 29. – Auschwitz, 1944) iskoláit Pécsett végezte, Király Lajossal együtt Gebauer Ernő, illetve Martyn Ferenc tanítványa lett. Gebauer tanácsára jelentkezni szeretett volna a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, de erre a zsidótörvények miatt már nem kerülhetett sor. 1944-ben a pécsi gettóból férjével, szüleivel és nővérével együtt deportálták – ismertette a múzeum.

 

Az írásos összegzés szerint Károly Ernő (Siklós, 1892 – Auschwitz, 1944) először a Nemzeti Szalonban, az Ifjú Művészek Egyesületének kiállításán állított ki képeket, aztán a Műcsarnokban figurális képeket. Később megfordult Albániában, Boszniában és Hollandiában, ahol tájképeket, gettórészleteket és figurális képeket festett.

Kellermann Emil (Villány, 1896. január 28. – Auschwitz, 1944) 1924 és 1932 között a pécsi belgyógyászati klinikán volt gyakornok, majd tanársegéd. Később Dorogon, a Szent Borbála bányakórházban dolgozott, majd Tatán és ismét Pécsett. Orvosi munkája mellett autodidakta festőként rendszeres kiállítóként szerepelt a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának kiállításain. 1944-ben Pécsről deportálták feleségével, dr. Fehér Idával és két középiskolás gyermekükkel együtt. Mindannyian Auschwitzban haltak meg.

A kiállítást dr. Schweitzer Gábor, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar egyetemi tanára, a TK Jogtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, dr. Zádori Iván, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense és Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztály vezetője nyitja meg. A négy pécsi festőművész kiállítása a Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak sorozat része.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában