Felléptek a bécsi városházán is

2024.07.24. 12:30

Arany minősítést nyert a Mecsek Kórus az osztrák fővárosban

A Mecsek Kórus a hétvégén a World Peace Choral Festival nemzetközi kórusversenyen vett részt Bécsben. Az együttes fellépett többek között a bécsi városházán, az ENSZ székházban és a Fogadalmi templomban is – tájékoztatta lapunkat Balatoni Sándor karnagy.

Balikó Gergely

Forrás: Mecsek Kórus

Szavai szerint az út szakmai fénypontja a szombati verseny volt a MuTh koncertteremben, ahol összesen 40 kórus indult különböző kategóriákban, valamint a vasárnapi fellépés és díjátadó, amelyre a patinás Musikverein Aranytermében került sor, ahonnan az Újévi hangversenyeket is közvetítik. A díjkiosztón az együttes a legmagasabb Arany minősítést (Golden Award) nyerte el az öttagú nemzetközi zsűritől - közölte Balatoni Sándor.

1957. szeptember 1-jén alakult meg a Mecsek Táncegyüttes énekkara és zenekara, melyből a kórus a későbbiekben Mecsek Kórus néven, Pécs város vegyeskaraként önállósult, és azóta hazai és nemzetközi sikerekkel öregbíti Pécs hírnevét, valamint a legendás „pécsi kórusmozgalmat”. A kórus zenei pályafutása, kiváló eredményei öt jeles karnagynak köszönhetők: kezdetben Dr. Hegyi József (1957-1965), később Tillai Aurél (1965-1987), Nagy Ernő (1987-2001), majd Kertész Attila (2001-2015) voltak az együttes karnagyai, 2016-tól pedig Balatoni Sándor Junior Prima-díjas karnagy, fiatal orgonaművész vezeti az együttest.

A Mecsek Kórus fő célkitűzése a magyar és egyetemes kórusirodalom bemutatása – repertoárján a kórusirodalom különböző korszakaiból származó egyházi és világi, acapella és oratórikus művek szerepelnek -, illetve részvétel a hazai és nemzetközi versenyeken.

A kórus számos nemzetközi első helyezést ért el, továbbá különdíjakat és szakmai elismeréseket szerzett, 2010-ben a Mecsek Kórus a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat aktív szereplője, a Kodály Központ nyitóünnepségének közreműködője volt.

Az utóbbi években számos zenekari műben is közreműködött az együttes, valamint rendszeresen szervez ünnepi- illetve jubileumi hangversenyeket, gyakran együttműködve a többi között a Pannon Filharmonikusokkal, Pécs város más kórusaival, valamint a dombóvári Kapos Kórussal és az eszéki Lipa kórussal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában