Elismerés

2024.06.27. 17:30

Stubendek Katalin, a közönségdíj női nyertese: Gyönyörű volt ez az évad!

A Pécsi Nemzeti Színház idei évadzáró előadásán két művészt jutalmaztak. Ezúttal a közönségdíj női nyertese, Pécs szeretett primadonnája, Stubendek Katalin reflektált az elismerésre a lapunknak adott interjúban.

Mohay Réka

Stubendek Katalin, aki Takaró Kristóf mellett lett az évad közönségdíjasa, nem először részesült efféle elismerésben, hiszen a 2000-es években működő BAT Közönségdíjat is elnyerte korábban.

Stubendek Katalin, A víg özvegy, Pécsi Nemzeti Színház, közönségdíj
Stubendek Katalin közönségdíjas művésznő emlékezetes alakítást nyújtott A víg özvegy címszerepében
Fotó: Kis Kata Linda / Forrás: Pécsi Nemzeti Színház

– Mi volt az első reakciója, amikor megtudta, Ön a közönségdíjas?
– Nagyon örültem, hiszen ez visszaigazolás a munkánkról, s az, hogy a közönségtől érkezett, számomra külön öröm. Nem számítottam rá, az évad során kicsit el is feledkeztem róla, hogy zajlik a szavazás, így kedves meglepetésként ért a hír. Megtisztelő volt sok év után először részesülni ebben, hiszen a BAT Közönségdíj több mint tizenöt éve megszűnt, az idei évadban alapított új közönségdíjat Lipics Zsolt igazgató és Vidákovics Szláven művészeti vezető.

– Az eszmei érték és az oklevél mellett tárgyi ajándékokban is részesült a díj keretében, mik voltak ezek?
– Pécs színházszerető vállalkozói és szervezetei nagylelkű felajánlásából több szép ajándékot kaptam, aminek nagyon örültem. Jó érzés, hogy a szponzorok maguk is színházbajárók, akik szívesen látogatják előadásainkat és összefogtak értünk. A DORO ékszer jóvoltából egy különleges arany nyakláncot kaptam, színházi medállal, amit azóta is minden nap büszkén viselek, a Hitre Szalontól hajkezelést, amit az évad során igénybevett fürtjeim hálásan fogadtak. A Pécsi Egyetemi Borbirok egy finom vörösborral, a Scheinder Autóház pedig egy elektromos Volvo használati élményhétvégével jutalmazta a díjazottakat. Igazán kedves felajánlások, amelyek örök emlékek maradnak.

– Milyen üzenettel fordulna a közönséghez?
– Azzal, hogy talán nem is gondolják, mennyire meghatároznak egy-egy előadást. Mi, színészek, pontosan érezzük, hogy a közönség milyen hangulatban van, s rendkívül sok energiát és motivációt tudnak adni nekünk. Hiszen mi is csak emberek vagyunk, és amikor már sokadszorra játszunk egy előadást, előfordulhat, hogy fáradtabbak vagyunk, vagy éppen nem a legjobb a hangulatunk, ilyenkor is óriási húzóerőt tud jelenteni az értő közönségtől kapott impulzus. Ez tulajdonképp egy oda-vissza kapcsolat. 

Azt veszem észre, Pécsen nagyon szereti a közönség a színházat, ezt az utcán is megtapasztalom. Jó érzés, amikor megszólítanak, gratulálnak, megköszönik az előadásokat. Ezért érdemes ezt a gyönyörű hivatást űzni.

 Úgy gondolom, bármelyik kollégám megérdemelte volna a díjat, hiszen mindenki szívvel, lélekkel dolgozik. A nevükben is köszönöm, hogy a közönség ilyen lelkesen és ilyen szép számban jár színházba.

– Az idei évad szerepei után hogy tekint a jövő feladataira?
– A mostani évadom gyönyörű volt, hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam számos műfajban megmutatni magam. Izgatottan várom az előttem álló szerepeket is. Már elkezdtük próbálni a „Vízkereszt, vagy amit forgattok” előadást, amelyet ősszel mutatunk be, s amely új kihívást is jelent, hiszen olyan karaktert formálhatok meg, amilyent már régóta nem játszottam. Majd következik az „Anconai Szerelmesek 2.”, melynek az első részét tíz éven át nagy sikerrel játszottuk, s amelyben még várandósan is felléptem. Játszom majd a Hőstenor című bohózatban is, erre is örömmel tekintek előre. Továbbra sem fogok tehát unatkozni, de nem is szeretek!

Stubendek Katalin fontosnak érzi, hogy segítse a fiatal kollégákat

A Pécsi Nemzeti Színház művésznője, Stubendek Katalin a közönségdíj férfi díjazottja által elmondottakra is reflektált.

Hangsúlyozta, fontos számára, hogy segítse, támogassa a fiatal színésztársait is a pályájuk kezdetén.

– Takaró Kristóf, a közönségdíj másik nyertese kitért kettejük barátságára, a gondoskodásról, amit megtapasztal.
– Valóban jó barátság alakult ki köztünk, s az is igaz, hogy én mindig is szerettem gondoskodni másokról. Fontosnak tartom, hogy a fiatal kollégákat egy kicsit felkaroljam, segítsem őket beilleszkedni, hiszen pontosan tudom, milyen az, amikor valaki egy idegen városba érkezik. Mindig odafigyelek, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Kristófot is, amikor idejött, a „szárnyaim alá vettem”, s örömmel tapasztalom, hogy ő különösen nyitott a tapasztaltabb kollégák véleményére, így mindig szívesen beszélgetek vele egy-egy szerep vagy előadás kapcsán is. A legtöbb kérdésben egy véleményen vagyunk, ez biztosan abból is fakad, hogy sok hasonló értéket hozunk otthonról.

– Kitört a nyári vakáció, hogy készül a kikapcsolódásra?
– Mindenképp szeretném pihenéssel tölteni ezt a pár hónapot, hiszen év közben erre kevesebb idő jutott. A héten is nagy izgalmak zajlottak a családban, középső lányom idén érettségizett. Tervezzük, hogy lemegyünk a Balatonra, szeretnénk elutazni nyaralni a családdal, illetve a szüleimet is meglátogatjuk. Egy kis munka sem marad el, hiszen Götz Attila kollégámmal lesz több közös fellépésünk, de összességében a jól megérdemelt pihenés lesz a legfontosabb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában