Filmajánló

2024.06.04. 19:15

A Pokoli torony egy jól öregedett, ma is nézhető, izgalmas katasztrófafilm

Minden hónapban vannak olyan régi és nem túl régi, de már klasszikusnak nevezhető filmek, amelyeket a pécsi Uránia Mozi újra nagyvászonra küld, hogy a mostani generáció is átélhesse azt, amit egykoron szüleik vagy nagyszüleik – nekik pedig ezek az alkalmak újra nézési lehetőségek. A filmszínház május végén az 1970-es évek egyik legsikeresebb alkotását, a Pokoli torony című katasztrófafilmet tűzte műsorra.

Czeczon Enikő

Nem tudtuk, hogy mire számítsunk, főleg akkor, amikor megtudtuk, hogy a Pokoli torony egy 2 óra 45 perces film. Féltünk, mert a mostani alkotások sem tudják mindig kitölteni rendesen ezt az időt, és elképzelni sem tudtuk, hogy hogyan fog ez menni egy ötven éves filmnek, hiába tudtuk, hogy a maga korában ez sikeres volt, és az akkori legnagyobb neveket vonultatja fel. De azt kell mondanunk, hogy pozitívan csalódtunk, és elégedetten távoztunk a moziból.  

pokoli torony, katasztrófafilm, uránia mozi
A pécsi Uránia Mozi régi klasszikusokat is műsorra tűz. Májusban a Pokoli torony is a nagyvásznon szerepelt
Fotó: Stock-Asso / Forrás: Shutterstock

Az amerikai klasszikus helyszíne San Francisco, ahol a világ legmagasabb felhőkarcolójának átadójára készülnek. A legfontosabb emberek hivatottak erre az eseményre. A figyelmetlen és hanyag kivitelezés azonban nem látott tragédiát okoz már az ünnepség előtti éjszakán is. A 81. emelet egyik eldugott raktárhelyiségében egy meghibásodott kábel okoz tüzet, amely viharos sebeséggel terjed és falja fel az épületet, ami halállal fenyeget minden ott tartózkodót. A bent ragadtak csak az épület tervezőjére, Doug Roberts-re és O’Hallorhan parancsnokra és az általa vezette tűzoltókra számíthatnak.

Talán azért félelmetesek a katasztrófafilmek, mert olyan eseményeket mutatnak be, amelyek megtörténtek vagy megtörténhetnek a hétköznapokban is. A tűzesetet pedig senki sem akar átélni. Kegyetlen halált hoznak nemcsak a lángok, hanem a vele járó füst is. Ezt ez a film is megerősítette, amit annak is köszönhet, hogy jól öregedett az alkotás, és ehhez kellőképpen hozzájárult az, hogy a legtöbb tűz igazi volt.

A két főszereplőt Steve McQueen és Paul Newman formálta meg, akiknek alakítására nem lehetett panasz, azt hozták, amit már megszokhattunk tőlük. Előbbi tökéletesen alakította a ridegnek tűnő és határozott tűzoltóparancsnokot, miközben aggódott az emberiért, és szomorúsággal töltötte el az, hogy hányat elvesztett közülük, de a mentést áldozatok árán is el kell végezni. Az utóbbi színész az épület tervezőjét formálta meg, akinek végig ott nehezedett a vállán a felelősség, pedig nem ő változtatott a kivitelezési terveken.  

Vannak hibái, de pokolian jó film

Ugyan voltak a filmnek kisebb buktatói, és logikai hibái, de efelett könnyen szemet tudtunk hunyni, mert a hangulata tökéletes volt, átadta a rettegés érzését, és a végén még körömrágva izgultunk is. De talán az feledteti legjobban a hibákat, hogy egy olyan alkotást láthattunk moziban, ami félévszázaddal ezelőtt készült. Ezen élmény után pedig szinte biztos, hogy sose fogunk elkapcsolni a filmről, hogyha adják a televízióban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában