Egyház

2023.12.08. 14:40

Az adventi időszak idén is különleges programokkal csábít

Minden korosztályt megszólító programsorozattal segíti idén is az adventi időszakban az ünnepre hangolódást a Pécsi egyházmegye. A hétvégéken idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, koncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások és kiállítások várják az érdeklődőket.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Nagyszabású adventi programsorozattal készült idén is a Pécsi egyházmegye, segítve, hogy lelkünkben is méltó módon éljük meg a várakozást és a készületet a karácsonyra, a Megváltó Jézus születésének ünnepére. 

December 4-étől, a vasárnapok kivételével minden nap hajnali roráté szentmisét celebrálnak 6 órai kezdettel a pécsi székesegyházban, amelyek a Pécsi egyházmegye internetes közösségi csatornáján élőben követhetők. 

– A rendkívüli érdeklődésre számot tartó, hagyományos adventi koncertsorozat is várja a hallgatóságot Pécs katolikus templomaiban, december 23-án, szombaton pedig Szállást keres a Szent család címmel zenés ájtatosságra kerül sor – a Magtár Rendezvényháztól a Széchenyi térig tartó rövid séta során három állomáshelyen a Szentírásból vett részletekkel idézik fel a Krisztus születése éjszakáján történteket a résztvevők. A programot Felföldi László pécsi megyés püspök gyertyagyújtása zárja a város adventi koszorúján a Széchenyi téren – adta hírül a Pécsi egyházmegye. 

Az adventi időszakban a székesegyházban kiállítás és idegenvezetés várja az érdeklődőket: december 9-én, szombaton, 17 órakor nyílik Serbakow Tibor ötvösművész Békességet hagyok rátok! című tárlata a székesegyházban, amely január 14-ig tekinthető meg. 

December 17-én, vasárnap, 15 órakor pedig különleges tematikus idegenvezetésre kerül sor a bazilikában, amelyben Jézus születésének jeleneteit kutatják fel a templom falain. Az idegenvezetésre a Pécsi egyházmegye honlapján előzetesen regisztrálóknak a belépés és az idegenvezetés díjtalan. 

A Püspöki Kincstár múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a gyerekeknek: december 9-én 15-től 17 óráig izgalmas játékra és alkotásra hívják a 6–12 éveseket. 

A Magtár Látogatóközpontban december 10-én és 17-én, vasárnap, valamint 23-án, szombaton, 10 és 16 óra között adventi kerámiafestöde várja az érdeklődőket, december 12-én és 14-én pedig Magtár Kvízre kerül sor, amelyre 4–6 fős csapatok regisztrálhatnak. 

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban december 16-án délután Palástmeditációra nyílik lehetőség – a programot korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlják, aki egy kis elcsendesedésre vágyik. 

A könyvtárban ezen kívül idegenvezetést is tartanak december 9-én és 12-én 10 órai kezdettel, Adventi könyvtárnyitogató címmel. A Pécsi Székeskáptalani Levéltár és az állandó levéltári kiállítás megtekintésére december 9-én és 16-án nyílik lehetőség, 15 órai kezdettel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!