Könyvbemutató

2023.09.14. 15:04

Összefutott a nyál a szánkban, amikor fellapoztuk a PTE nemzetközi szakácskönyvét (galéria)

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Hogyha evésről van szó, akkor mindig eszembe jut egy film, méghozzá az 1971-ed Szindbád, és azon belül is az a jelenet, amelyben Latinovits Zoltán jóízűen eszi a húslevest. Ez egy olyan részlet, amelytől rögtön összefut a nyál a számban. Ezzel így voltam akkor is, amikor meghívást kaptunk a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi szakácskönyvének bemutatójára. Rögtön tudtam, hogy egy igazi ízélmény vár rám szeptember 14-én, valamint egy bizonyíték arra, hogy ez egy újabb ékköve az egyetem nemzetköziesítési folyamatának. 

Az ünnepélyes könyvbemutatón beszédet mondott az egyetem rektora, prof. dr. Miseta Attila, aki köszöntőjében elmondta, hogy az első egyetemi receptkönyv megszületése eredeti gondolat volt, ami érdemes volt a folytatásra, amelyet most a második kötet is bizonyít.

A szót prof. dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató vette át, aki elmondta, hogy már 3-4 évvel ezelőtt eredeti volt az ötlet, amikor először belevágtak egy receptkönyv elkészítésébe. Már az első kötet megvalósításakor úgy láttuk, hogy egy fantasztikus, nagyon sok szereplős együttműködés eredményeként egy igazi unikális termék született a Pécsi Tudományegyetemen, ami meg mutatta azt, hogy magának a nemzetköziesítési folyamatnak mennyire esszenciális része az, hogy a különböző kultúrák találkozhassanak. A lehető legkönnyedebben úgy tudjuk jobban megismerni egymás ételeit, ételkultúráit, illetve egymást, amikor egy asztalhoz ülünk, és eszmét cserélünk az ételek felett. 

Az eseményen beszédet mondott még prof. dr. Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja, valamint egy kötetlen beszélgetés során megismerhettük Berta Anikó szerkesztőt, Lokodi Ákos séfet, Kalmár Lajos fotográfust, valamint egy-két külföldi diákot, akik a recepteket szolgáltatták a könyvhöz.

Az esemény részeként ízelítőt kaptunk a könyvben szereplő ételekből, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet boraiból. Kóstoltunk török levest, macedón húsos pitét, mauríciuszi céklasalátát és portugál desszertet, amelyek elfogyasztása után bátran ajánlunk minden fogást a legújabb kötetből. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában