Bölcsődei díj

3 órája

Gyermekes családoknak nyújtanak segítséget

Tóth Viktória

Több mint 30 önkormányzati fenntartású és magánbölcsőde található Baranya vármegyében. A Magyar Államkincstár most az ezekbe az intézményekbe járó gyerekek és családjaik számára nyúlt vissza nem térítendő támogatást. Az aktuális nevelési évben is jogosultak a támogatásra azok, akiknek gyermekei mini bölcsődét, családi bölcsődét, munkahelyi bölcsődét vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe. Azok a munkába álló vagy munkába visszatérő, bölcsődei ellátásra jogosult gyermeket nevelő szülők igényelhetik a támogatást, akik gyermeküket önkormányzati, vagy nem önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátásban, vagy napközbeni gyermekfelügyeletet biztosító szolgáltatásban helyezik el.

Gyermekenként legfeljebb havi 50 ezer forint támogatás biztosítható. Ám a gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy a sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként havi 65 ezer forint is nyújtható.  Ha a szülő által kifizetett térítési díj alacsonyabb, mint a maximálisan biztosítható támogatás összege, akkor a folyósítható támogatás összege megegyezik a kifizetett térítési díjjal amennyiben pedig ez meghaladta az 50 vagy 65 ezer forintot akkor a különbözetet a szülőknek kell fedezniük.

A támogatás visszamenőlegesen is igénybe vehető a 2023. áprilisától felmerült térítési díjakra (gyermekétkeztetés és gondozási díj költsége). A támogatást igényelni a Magyar Államkincstár kapcsolódó honlapján lehet a felület megnyitásától a forrás kimerüléséig vagy a benyújtás lehetőségének felfüggesztéséig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában