Szigetvár mellett került terítékre

2024.09.04. 21:30

Erős baranyai gímbikáról adott hírt a Nimród

A Nimród vadászújság Facebook-oldala egy, a szarvasbőgés legelején terítékre hozott, igen szépnek számító, 8,5 kilogrammos trófeával bíró baranyai szarvasbikáról közölt rövid híradást.

Bama.hu

Fotó: Giedriius

Mint írták, a szóban forgó bikát a Szigetvár melletti Zsibóti Vadásztársaság területén esti lesvadászaton, a lővilág utolsó perceiben sikerült elejteni. A vadászújság szerint ismert gímbika volt, amelyet mindig egy tarvaddal láttak mozogni. Előzetes mérlegelés alapján a trófea tömegét körülbelül 8,5 kilogrammra, a vad korát 10-12 év körülire várják a helyi szakemberek – olvasható a bejegyzésében.

Erős baranyai gímbikáról adott hírt a Nimród.
Erős baranyai gímbikáról adott hírt a Nimród.
Fotó: Stephan Morris

Mint korábban beszámoltunk róla, szarvasbőgésnek nevezi a vadásznyelv a gímszarvas párzási időszakát. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura. A gímszarvas bika jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. A bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés tehát egyfajta versengés a bikák között.

A bőgés alatt a gímbikák szinte egyáltalán nem táplálkoznak, ezen időszak alatt a testsúlyuk egy jelentős részét elveszíthetik, legalább 40 kilogrammot fogyhatnak.

Agyaki Gábor, az OMVK Baranya Vármegyei Területi Szervezetének elnöke a Dunántúli Naplónak augusztus végén arról is beszélt, hogy egy-egy kapitális gímbika a vármegyében bárhol lehet, Baranya déli részén, egészen pontosan az Ormánságban, és Bóly környékén nagyobb számban fordulnak elő kiemelkedő tulajdonságú egyedek.

Az országos viszonylatban is kiemelkedő trófeasúlyt produkáló baranyai eredmények egyszerre köszönhetőek az ottani, kiváló genetikai adottságú gímszarvas-állományoknak, a vad számára kedvező élőhelynek és a szakszerű vadgazdálkodásnak – jegyezte meg akkor a kamarai elnök.

Lapunk tavaly október végén arról számolt be, hogy az 2023-as szezonban tizennyolc 230 nemzetközi pont feletti, azaz nagyon magasra értékelt, kiemelkedő gímbika esett a szarvasbőgés időszakában Baranyában. Ezt megelőzően ilyen jó eredményt csak 2022-ben értek el a vármegyében

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában