A függőség kerül a fókuszba

Tegnap, 9:01

A szenvedélybetegségek megelőzését, kezelését járja körül a konferencia

A szenvedélybetegségek megelőzéséről és kezeléséről "Szertelen utakon" címmel szervez konferenciát a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány - Pécsett a Civil Közösségek Házába várják október 10-én délután a téma iránt érdeklődőket. A program időzítése és a témaválasztás se véletlen: október 10. a Lelki Egészség Világnapja, a függőség problémája pedig rengeteg embert érint közvetve vagy közvetlenül.

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aria Armoko

A konferencián kiváló szakemberek előadásait hallgathatják meg a résztvevők: a 13 órakor kezdődő programot Kárpáti Tamás klinikai szakpszichológus indítja a magyarországi alkohol- és droghelyzet áttekintésével, kitérve a helyi sajátosságokra is. Ezt követően Gergál Tímea, a Kamasz Addiktológiai Rehabilitációs Centrum vezetője beszél a kamaszkorban és fiatal felnőtteknél jelentkező viselkedési addikciókról, bemutatva, hogy "szertelenül" is lehet valaki függő. Juhász Szabolcs, a KERT Addiktológiai Gondozó munkatársa abban segít a hallgatóságnak, hogy mivel lehet támogatni a szenvedélybeteg családtagot a felépülés útján, és mi az, ami - a jószándék ellenére is - árthat. Dr. Molnár Adrienn pszichiáter, addiktológus a Szigetvári Kórház Addiktológiai Rehabilitációs osztályán szerzett tapasztalatait osztja meg - előadásában bemutatja, hogy miként juthat el egy szenvedélybeteg a mélypontig, majd a segítségkérés, felépülés irányába. 

Bőhm Andrea addiktológiai konzultáns a sorstárs közösségek működését vázolja, választ adva arra, lehet-e egyedül felépülni. Pataki Zoltán, a Leo Amici 2002 Alapítvány intézetvezetője pedig a bentlakásos, hosszúterápiás módszer sajátosságairól beszél.

A 137 00 számon ingyenesen hívható, krízisben lévő, elsősorban fiatalok megsegítését célzó segélyvonalat is működtető Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány a rendezvényt - amelyre regisztrálni a szervezet honlapján keresztül lehet - mindenkinek ajánlja, aki érdeklődik a szenvedélybetegségek témája iránt, aki munkája során találkozhat a problémakörrel, aki közvetve vagy közvetlenül érintett, vagy csak egyszerűen szeretne tájékozottabb lenni.

Fotópályázatot hirdettek - az élet szépségeit mutatják be

Szeptember 10. az Öngyilkosság-megelőzés Világnapja volt, ennek alkalmából fotópályázatot hirdetett a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány, felhívva a figyelmet arra, hogy a krízisben lévő, problémákkal küzdők számára a 137 00 számon ingyenesen hívható segélyvonal elérhető. A felhívásra beérkezett fényképekkel meg szeretnék mutatni az élet pozitívumait, szépségeit, örömeit, mindazt, amiért érdemes élni. A pályázatot három korcsoportban hirdették meg, a fotókra a szervezet facebook oldalán lehet szavazni, a legtöbb like-ot elérő képek készítői értékes vásárlási utalványokat nyernek. Bővebb információ a [email protected] címen kérhető 2024. október 31-ig. 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában