Kezdődik

2024.06.14. 07:00

Nem felejtenek: elkezdődött a kiszorítósdi a városházán

A jelenlegi baloldali városvezetés létszáma a 2019-ben még meglévő 18 fős többségéről ősztől 9 főre csökkent, miközben sokkal többen állnának sorba a baloldalon. Információink szerint az EP-választáson kudarcot vallott Momentum és Gyurcsány Ferenc pártja között már meg is kezdődött a villongás a pécsi közgyűlési helyekért, amiből újra káosz lehet.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A választás éjszakáján a Magyar Kétfarkú Kutyapártot kezdték el bűnbakként megnevezni a jelenlegi városvezetői oldalon, mondván ha ők nem indulnak el, akkor több körzetet nyertek volna. A demokratikus berendezkedéssel ellentétes, a rendszerváltás előtti időket idéző megnyilatkozásnak azonban egy másik olvasata is van: két olyan formáció is külön indult ugyanis a baloldali városvezetéssel szemben, amelyek korábban még vele tartottak. Az egyik a Mindenki Pécsért Egyesület, a másik a Tiszta Kezek Egyesület. A káosz kialakulása, a törés akkor következett be, amikor 2021-ben 12 pontos ultimátumot küldtek Péterffy Attilának saját koalíciós társai, amelyben az MSZP-s körök hatalmi törekvéseit, valamint a demokratikus működést kérték rajta számon. 

káosz, DK, Gyurcsány
Már három éve is káosz volt, a baloldalon nem felejtenek

Káosz és a múlt árnyéka

Ebben akkor tevékenyen részt vett Sajgó György momentumos képviselő, aki aztán mellszélességgel kiállt Bognár Szilvia mellett, akit Péterffy csapata leváltott az alpolgármesteri székéből. A belső városvezetői konfliktus után aztán Bognár Szilvia kilépett a koalícióból, és két, szintén kilépő társával együtt megalapított a Tiszta Kezek Frakciót, amely mint egyesület most el is indult a választáson. Egy darabig Sajgó György és Pokorádi Gábor momentumos képviselők is kikandikáltak a koalícióból. Ez a húzásuk azonban komoly nyomott hagyhatott a városvezetésben.  

Vajon helyet cserél a DK-s és a momentumos?

Információink szerint ugyanis a mostani választáson a képviselő-testületbe listás helyről bejutó Sajgótól most azt várnák el, hogy adja át a helyét valamelyik DK-snak. A helyzet ugyanis most az, hogy a Momentumnak és a DK-nak is két-két képviselője lesz ősszel a közgyűlésben, pedig Gyurcsány Ferenc szeretne a legerősebb erő lenni ezek közül.

Van egy adujuk vele szemben

 Úgy tudjuk, hogy van is adu Sajgóval szemben, egyrészt nem felejtették el neki azt, amikor "kiállt" az általuk lekezelt, megalázott, a városházi mutyikat később feltáró Tiszta Kezek Frakció vezetője, Bognár Szilvia mellett. Másrészt úgy tudjuk, hogy családi körben az egyik önkormányzati cégnél magasabb, középvezetői beosztásban lévő rokona dolgozik a momentumos politikusnak, akinek akár törést is okozhatnak a karrierjében a most még regnáló városirányítók – legalábbis forrásaink erre utaltak. 

Két DK-s is beülne

Mindenesetre a közös baloldali listán két olyan "éhes" DK-s szerepel, akik nem számítottak bukásra a saját egyéni körzetükben, az egyik: Auth István nemzetiségi tanácsnok, a másik pedig a rutinos volt MSZP-s alpolgármester Kunszt Márta, aki egyébként előszeretettel szundított el a közgyűléseken. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában