Fokozatos javulás

2022.03.02. 17:30

Van még hiányosság, zajlik az ellenőrzés a baranyai játszótereken

Az elmúlt évtizedben a fogyasztóvédelem 8600 közterületen, illetve oktatási intézményben lévő játszótéren több mint 66 ezer játékot vizsgált meg biztonsági szempontok alapján. Míg az első években átlagosan minden második hinta, csúszda és mászóka esetében jogsértést állapítottak meg, addigra tavaly már elenyésző volt a valóban balesetveszélyes gyerekjátékok száma.

Radnai Balázs

Sok játszótér megújult már a megye településein

Fotó: Laufer László

A játszótéri eszközök kötelező időszakos ellenőrzését tavaly júniusban a korábbi négy évről három évre csökkentették és annak ellenére, hogy a szabályok sokat szigorodtak az elmúlt évtized során, tavaly drasztikusan csökkent a biztonságosság szempontjából kifogásolható játszótéri eszközök aránya. Az elmúlt évi összesített tapasztalatok alapján elmondható, hogy a játszótereken, iskolákban és óvodákban lévő gyerekjátékok mintegy ötödénél maradt el az időszakos vizsgálat és az adminisztratív jellegű feladatokról a játékeszközök több mint negyedénél egyáltalán nem, vagy pedig nem megfelelően gondoskodtak. 

 

A legfrissebb rendelet szerint ugyanis az üzemeltetőnek jól látható táblán kell feltüntetnie nevét, székhelyének címét, telefonszámát, elektromos levelezési címét, illetve a 112-es segélyhívó telefonszámot. Ezen a téren Baranyában minden negyedik játszótéren mulasztást tapasztalt a fogyasztóvédelem, de elenyészően kevés olyan játszótéri játékot találtak a megyében, melyek miatt büntetést kellett volna kiszabnia a hivatalnak.

 

Megkerestük a pécsi Nyugati Városrészi Óvodát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy sem náluk, sem a hozzájuk tartozó tizenegy másik tagóvodában nem járt még személyesen ellenőrizni a fogyasztóvédelem. Eleddig csak e-mailben keresték meg őket a revizorok, amelyre válaszolva beküldtek minden kért dokumentumot és jegyzőkönyvet az udvaron lévő gyerekjátékokról. Az óvodában megtudtuk, hogy nem tartanak attól, hogy egy esetleges vizsgálat hiányosságot tárhat fel náluk, hiszen a gyerekek testi épsége miatt gondosan ügyelnek a hintákra és a mászókákra, illetve emellett az időszakos felülvizsgálatokra is kiemelt figyelmet fordítanak. 

 

A vizsgált játékok harmadánál találtak gondot tavaly 

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrei az elmúlt évben 721 játszótérre vonultak ki. Összesen 5400 különböző fajta gyerekjátékot vizsgáltak meg és harmaduknál találtak kisebb-nagyobb problémákat. Annak ellenére, hogy a kifogásolási arány a tavalyi évben messze a legalacsonyabb volt az elmúlt évtized tekintetében, a kormányhivatal revizorainak még így hárommillió-hétszázezer forint bírságot kellett kiszabniuk. A szigorú ellenőrzések idén is folytatódnak majd, mert a gyerekek biztonságáról van szó. Megtudtuk, hogy 2022-től további szigorítás, hogy a vizsgálatok során az eddigi három kategóriából, vagyis, hogy egy játszóeszköz megfelelt, nem felelt meg, vagy részben felelt meg, utóbbit megszüntették. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában