Halált okozó testi sértés

3 órája

Szállásadójuk fejét rugdosták, aki belehalt a bántalmazásba

Pénteken tárgyalja a Pécsi Ítélőtábla másodfokon azt a halált okozó testi sértés miatt indult ügyet, amelyben a vádlottak úgy megverték szállásadójukat, egy Tolna megyei férfit, hogy belehalt a bántalmazásba.

Balikó Gergely

A táblabíróság az üggyel kapcsolatban felidézte, hogy az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak szívességi lakáshasználóként éltek a sértett ingatlanában. A későbbi bántalmazás előzményeként említették azt az esetet, amikor 2022. május 13-án a reggel az erősen ittas másodrendű vádlott és a sértett szóváltásba keveredett, amely során a másodrendű vádlott egy megpofozta a szállásadójukat. A férfi ennek és ittasságának következtében egy közeli virágágyásba esett, ahol a vádlott meg is rúgta. A sértett ekkor nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el – emlékeztetett a Pécsi Ítélőtábla.

szállásadójukat
Úgy megverték, majd magára hagyták szállásadójukat

Korábban is bántalmazták szállásadójukat

Mint kiemelték, a sértett és a vele egy ingatlanban lakó vádlottak között gyakran alakult ki konfliktus, többször bántalmazták is a férfit.

A sértett halálához vezető eseménysorról azt közölték, hogy 2022. július 3-án a vádlottak a délutánt a sértettel töltötték, együtt italoztak. Majd este 21 óra körül egy parkban ismét találkoztak, ahol a másodrendű vádlott számon kérte a sértettet, hogy miért vett el tőle 10 ezer forintot.

A vita hevében a másodrendű vádlott kétszer arcon ütötte a férfit, majd az elsőrendű vádlott is bekapcsolódott a bántalmazásba. A földre kerülő férfi fejét több alkalommal, nagy erővel megrúgta és a fejére cipőtalpával rátaposott – részletezte a tábla.

Magára hagyták szállásadójukat

A bíróság tájékoztatása szerint ezután a vádlottak a láthatóan vérző, fejsérüléseket szenvedett, magatehetetlen sértettet magára hagyták. Másnap a reggeli órákban a vádlottak visszamentek a parkba, ahol a férfi továbbra is magatehetetlenül feküdt a földön, de a vádlottak ekkor sem segítettek neki.

A sértetthez egy később autóval arra közlekedő férfi hívott mentőt, akik kórházba szállították, de a szakszerű kezelések és beavatkozások ellenére augusztus 27-én elhunyt – rögzítette a bíróság.

A Szekszárdi Törvényszék a bűnösségét az előkészítő ülésen beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntette miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók – hívta fel a figyelmet a tábla.

Hozzátették, hogy az ítélet ellen a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, ezért folytatódik Pécsen az ügy tárgyalása. Az elsőrendű vádlott vonatkozásában az ítélet jogerőre emelkedett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában