Előzés

2 órája

Négy év börtönre ítélték a balesetet okozó sofőrt

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott végzésével a Pécsi Járásbíróság elsőfokú ítéletét helybenhagyta, így Sz. G. vádlottat közúti baleset okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt négy év börtönre, hét év közúti járművezetéstől eltiltásra és mellékbüntetésül öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Melnikov Dmitriy

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2021. augusztus 24. napján egy gazdasági társaság alkalmazottjaként vezetett egy személygépkocsi besorolású kisbuszt, amelyben a vádlotton kívül még hat férfi utazott. A vádlott az általa vezetett gépkocsival 18 óra 30 perc körüli időben az 57-es számú főközlekedési úton közlekedett Pécs felől Mohács irányába, és a G. A. R. sértett férfi által vezetett személygépkocsi előzését hajtotta végre. Az előzés megkezdésekor a G. A. R. sértett által vezetett személygépkocsi haladási sebessége 90 km/h körül volt, míg a vádlott által vezetett személygépkocsi szintén 90-95 km/h sebességgel haladt. A G. A. R. sértett által vezetett gépkocsiban a jobb első ülésen utasként foglalt helyet egy másik férfi is.

A Mohács felől Pécs irányába tartó sávban közlekedett az F. F. sértett férfi által vezetett személygépkocsi. Az előzés végrehajtása közben a vádlott észlelte a vele szemben közlekedő gépjárművet, ezért az előzés mihamarabbi befejezése érdekében tovább gyorsította az általa vezetett gépkocsit, és úgy kezdte meg a saját forgalmi sávjába történő visszatérést, hogy az általa vezetett gépkocsi középső üléssora még a G. A. R. sértett által vezetett személygépkocsi motorterével egyvonalban volt. A vádlott az előzés befejezése során zavarta, illetőleg letérésre kényszerítette a G. A. R. sértett által vezetett gépjárművet, mely gépjármű ennek következtében jobb oldali kerekeivel letért az útpadkára.

G. A. R. sértett észlelve a kialakult veszélyhelyzetet, lassító fékezéssel 82-86 km/h-ra lassította a járművét, amikor annak jobboldali kerekeivel letért az útpadkára, majd vészfékezni kezdett, ahonnan ellenkormányzás következtében áttért az úttest menetirány szerinti bal oldalára, ahol frontálisan ütközött a szemből érkező F. F. sértett által vezetett személygépjárművel.

A vádlott által vezetett gépjármű utasai közül többen kiabálni kezdtek a vádlottnak, hogy álljon meg, azonban a vádlott belepillantott a jobboldali visszapillantó tükörbe, és az utasok felszólításának csak jóval később – mintegy 400 méter megtételét követően – tett eleget. Ekkor a vádlott a járműből kiszállt, azt körbejárta, majd közölte utasaival, hogy járművükben sérülés nem keletkezett.

G. A. R. és F. F. sértettek az ütközés következtében a helyszínen elhunytak. A G. A. R. mellett utazó férfi néhány órával később a kórházban vesztette életét.

Az ítélet jogerős - derül ki a Pécsi Törvényszék közleményéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában